Wyglądają obłędnie, smakują jeszcze lepiej. Kanapki z jajkiem, jak z najlepszej śniadaniowni
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Kanapki z jajkiem to prosty przysmak, który ekspresowo zaspokaja głód. Możemy spakować je do pudełka śniadaniowego lub owinąć w papier. Zaserwujemy je na zimno, tuż po przygotowaniu, albo delikatnie podpieczemy, by nabrały chrupkości. Niezależnie od sposobu podania, zawsze podbiją serce smakoszy. Już teraz sprawdź kilka pomysłów na kanapki, do których jajko jest obowiązkowym dodatkiem.
Spis treści:
Kanapka z bekonem i jajkiem sadzonym
Idealnie przypieczona, chrupiąca i pełna smakowitych składników kanapka to świetny pomysł na dobre rozpoczęcie dnia. Rano, kiedy nie mamy ochoty zbyt długo myśleć nad tym, co chcemy zjeść, postawmy na klasyk, który zawsze się sprawdza.
Składniki na kanapkę z jajkiem sadzonym
- 2 grube kromki pieczywa pszennego lub orkiszowego
- 4 plastry bekonu
- 2 plastry sera żółtego
- 1 łyżka majonezu
- 4 plastry pomidora
- 2 liście sałaty masłowej lub rzymskiej
- 1 łyżeczka masła
- 1 duże jajko
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie kanapki z jajkiem sadzonym
- Kromki chleba pszennego lub orkiszowego podpiekamy przez kilka minut w opiekaczu lub nagrzanym piekarniku.
- W międzyczasie na suchej patelni podsmażamy boczek do momentu, aż nabierze idealnej chrupkości. Następnie przekładamy go na kawałek ręcznika papierowego.
- Na niewielkiej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, wbijamy jajko i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Białko powinno ładnie się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
- Na jednej kromce opieczonego chleba rozsmarowujemy łyżkę majonezu, kładziemy plastry sera, bekon, sałatę oraz pomidora.
- Na samej górze składników układamy jajko sadzone, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie zamykamy całość drugą kromką. Smacznego!
Sprawdź: Hiszpańska kanapka
Dekoracyjne mini kanapeczki z pastą jajeczną
Z kilku prostych składników wyczarujemy przepyszną przekąskę na imprezę rodzinną lub w gronie znajomych. Nieco nietypowy sposób podania sprawi, że zwykłe kanapki staną się wytwornym przysmakiem, który swoim wyglądem skusi przybyłych gości.
Składniki na mini kanapki z pastą jajeczną
- 10 kromek pumpernikla
- 5 łyżek majonezu
- 2 jajka
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ pęczka natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie mini kanapek z pastą jajeczną
- Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, a następnie wkładamy je do lodowatej wody, studzimy i obieramy. Tak przygotowany składnik drobno siekamy i wrzucamy do miski.
- Do jajek dodajemy majonez, paprykę, posiekaną pietruszkę, koperek lub szczypiorek oraz porcję pieprzu. Całość dokładnie rozgniatamy widelcem.
- Przygotowane kromki pumpernikla wycinamy w nieduże krążki, a następie za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy na ich środek przygotowaną pastę.
- Wierzch każdej kanapki możemy udekorować niewielką gałązką koperku oraz porcją pieprzu. Smacznego!
Sprawdź: Gorąca kanapka z szynką
Jak zrobić zdrową kanapkę z jajkiem w koszulce?
Jajko poche, nazywane także jajkiem w koszulce, to klasyk leniwych śniadań. To nie tylko bardzo efektowny, ale przede wszystkim smaczny i zdrowy pomysł na pierwszy poranny posiłek. Choć taki sposób przygotowania prostego składnika może wydawać się skomplikowany, wystarczy jedynie zadbać o świeżość jajka oraz spokojne tempo gotowania się wody, by uzyskać wymarzony efekt.
Składniki na kanapkę z jajkiem w koszulce
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 bułka pełnoziarnista
- 2-3 plasterki świeżego pomidora
- 3 plasterki cebuli
- 4-5 plasterków ogórka korniszona
- 2-3 plasterki szynki
- 1 plaster sera mozzarella
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka keczupy
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie kanapki z jajkiem w koszulce
- Do niewielkiego garnka wlewamy wodę i dodajemy jedną łyżeczkę soli. W kolejnym kroku wbijamy jajko do miseczki.
- Gdy zauważymy, że woda zaczęła się gotować, zmniejszamy moc palnika i wlewamy jajko do środka. Za pomocą łyżki staramy się pokierować białko tak, by otoczyło żółtko.
- Idealne jajko w koszulce gotujemy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową na czysty talerz.
- Przechodzimy do przygotowania pozostałych składników kanapki. Bułkę kroimy na pół, kładziemy na nią ser oraz szynkę, a następnie delikatnie podpiekamy w piekarniku lub nagrzanym opiekaczu.
- Podpieczoną bułkę otwieramy, smarujemy musztardą oraz keczupem, wykładamy pokrojone w plasterki warzywa, a na wierzchu umieszczamy jajko w koszulce.
- Wszystkie składniki przykrywamy górną częścią bułki i podajemy. Smacznego!
Sprawdź również: