Drobno siekam i łączę z ogórkami. Mdła mizeria ekspresowo nabiera smaku

Jakim dodatkiem dodać charakteru obiadowej mizerii?
Jakim dodatkiem dodać charakteru obiadowej mizerii?123RF/PICSEL

Co się daje do mizerii?

Klasyczna mizeria to smak lata, który świetnie komponuje się z mięsnymi posiłkami
Klasyczna mizeria to smak lata, który świetnie komponuje się z mięsnymi posiłkami123RF/PICSEL
  • koperkiem,
  • szczypiorkiem,
  • pietruszką,
  • dymką,
  • oregano,
  • cebulą,
  • koperkiem,
  • sokiem z cytryny,
  • octem jabłkowym.

Czy ogórki na mizerię trzeba obierać?

Czy trzeba obrać ogórki do mizerii?
Czy trzeba obrać ogórki do mizerii?123RF/PICSEL
  • błonnik,
  • krzem,
  • magnez,
  • potas,
  • biotyna,
  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina K,
  • witaminy z grupy B,
  • beta-karoten.

Jak zrobić dobrą mizerię do obiadu?

  • 1-2 ogórki gruntowe
  • 1 biała część niedużego pora
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  1. Ogórki gruntowe wyjmujemy z lodówki, szatkujemy je bez obierania na cienkie plasterki i przekładamy do miski.
  2. Tak przygotowane warzywa posypujemy połową łyżeczki cukru, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy łyżkę octu i zostawiamy na kilka minut.
  3. Po chwili zauważymy, że na dnie miski zebrała się woda. Zanim przejdziemy do dalszych dodatków, musimy ją wylać.
  4. W kolejnym kroku dokładnie myjemy białą część pora i kroimy go w cienkie półplasterki. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.
  5. Miękkiego pora łączymy z plasterkami ogórka oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do miski dodajemy także śmietanę i całość dokładnie mieszamy.
  6. Gotową mizerię wstawiamy do lodówki, by porządnie się schłodziła. Przed podaniem możemy wzbogacić ją jeszcze o ulubione zioła. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat