Reklama

Reklama

Nie uwierzysz do czego najlepiej dodać czekoladę!

Czekolada i kakao niekoniecznie muszą nam się kojarzyć na słodko - zapewnia Janusz Profus i proponuje... królika w sosie z dodatkiem białej czekolady albo pizzę z czekoladą i owocami. - Gorzkie czekolady pasują do kaczki, wołowiny i wieprzowiny.

- Czekolada jest doskonałym dodatkiem nie tylko do deserów - czekolada i kakao niekoniecznie muszą nam się kojarzyć na słodko, mogą również na wytrawnie. Kakao to rodzaj przyprawy, która w kuchni meksykańskiej bardzo często używana jest do przyprawiania różnego rodzaju dań - kurczaków, guacamole, chili con carne. Gorzka czekolada może służyć jako dodatek do dań wytrawnych, słonych, do mięs, zaś biała np. do sosu serowego z gorgonzolą czy do sosu waniliowego" - mówi Janusz Profus, maestro czekolady.

Reklama

Ekspert zapewnia, że do wytrawnego sosu można użyć zarówno czekolady jak i kakao. - Kakao można dodawać do sosów. Jednakże czasami łatwiejszym sposobem jest dodanie kilku kostek czekolady, które rozpuszczą się w ciepłym sosie i zagęszczą go. Kakao może być wyczuwalne nawet w gładkim, jedwabistym muślinowym sosie. Wtedy lepiej jest wrzucić 2-3 kostki czekolady na porcję sosu dla dwóch osób, co doda odrobiny słodyczy. Białą czekoladę można dodać do sosów serowych czy waniliowych, ale też na słono. W domu naszym popisowym daniem, jako że jesteśmy ze Śląska, podajemy królika w sosie waniliowym z białą czekoladą" - tłumaczy Profus.

Jak się okazuje, do każdego rodzaju mięsa pasuje inna czekolada. - Gorzkie czekolady pasują do kaczki, wołowiny i wieprzowiny, zaś biała czekolada do ryby czy do delikatnego białego mięsa jak np. królika, drobiu. Nie ma sztywnej zasady i oczywiście można podać królika w ciemnym sosie. Trzeba jednak pamiętać, że sos ma pasować do danego mięsa. Klasyczny ciężki sos do królika nie będzie pasował, bo królik jest delikatnym mięsem. Dlatego sugerowałbym coś lekkiego, czyli np. wanilia i biała czekolada, ewentualnie z odrobiną sera gorgonzola. Taki sos również bardzo pasuje do ryb np. do dorsza - radzi ekspert.

Czekolady można użyć również jako dodatku do... pizzy. Ekspert proponuje pizzę na słodko z czekoladą, ananasem i truskawkami. Co ciekawe, ciasto do takiej pizzy wcale nie przypomina słodkiej drożdżówki. - Ono jest bardziej neutralne - jest ciastem jak na pizzę, tylko nie jest ani za słone, ani za słodkie - tłumaczy Profus i przyznaje, że do potraw wytrawnych raczej nie używa się czekolad smakowych. - Z reguły używa się czekolad klasycznych - gorzkiej o 60-70 proc. zawartości kakao, ewentualnie białej - zapewnia maestro czekolady.

Z czekoladą równie dobrze komponują się wszelkiego rodzaju przyprawy - nie tylko chili. - Do czekolady świetnie pasuje zarówno pieprz - zwykły, cayenne, cytrynowy - jak i sól - zwykła, morska - ale i cynamon, kardamon, a nawet gałka muszkatołowa - wylicza Profus.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje