Nie wyrzucaj skórek bananów. To smaczna i zdrowa przekąska!
Skórki bananów traktujemy zazwyczaj jako bio-odpad kuchenny. Wiele słyszy się o tym, że wzbogacają ona glebę – a w związku z tym można wykorzystać je jako naturalny nawóz do roślin domowych. Nie każdy wie, że skórki bananów można też bez żadnych przeszkód jeść. Zawierają bowiem cenne substancje odżywcze. Są bogate w błonnik i potas – pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przed zjedzeniem bananów, zazwyczaj je obieramy. Ten nawyk sprawił, że skórki owoców zwykliśmy postrzegać jako nieużyteczne. Większość osób wyrzuca je - traktując jako bio-odpady kuchenne. Tymczasem skórki bananów bez żadnych przeszkód możemy jeść i dodawać do ulubionych przekąsek - ciast i zdrowych smoothie.
Skórki bananów: właściwości
Skórki bananów są nie tylko jadalne, ale także zdrowe! Zawierają wiele minerałów i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dietetycy i naukowcy dopiero niedawno zaczęli odkrywać potencjał drzemiący w skórkach bananów. W miarę postępu w badaniach odkrywają jednak coraz to nowe korzyści, płynące z ich regularnego spożywania.
Jak na razie wiadomo, że skórki bananów są doskonałym źródłem: potasu, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu gospodarki wodnej organizmu; wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewniają prawidłową pracę mózgu oraz dobroczynnych antyoksydantów, które skutecznie spowalniają procesy starzenia się komórek.
Co więcej, badania opublikowane w czasopiśmie "Process Safety and Environmental Protection" dowodzą, że skórki bananów są bogate w błonnik, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu, a także obniża stężenie glukozy we krwi. Błonnik zapewnia także długotrwałe poczucie sytości, dlatego produkty bogate w tę substancję poleca się osobom na dietach odchudzających.
Jak przygotować skórki bananów do zjedzenia?
Jedzenie skórek bananów jest bezpieczne dla zdrowia. Czy przed konsumpcją należy przygotować produkt w określony sposób? Powinniśmy pamiętać jedynie o tym, by dokładnie umyć skórkę pod bieżącą wodą. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych bakterii, a także pestycydów, które mogą znajdować się na owocach.
Skórki bananów można jeść na surowo. To jednak tylko jeden z możliwych sposobów. Dobrze smakują także po obróbce termicznej. Pieczone lub smażone skórki bananów to przysmak w wielu krajach! Warto także pamiętać, że im bardziej dojrzały jest banan, tym słodsza będzie jego skórka!
Tak wykorzystać skórki bananów. Dodaj je do ulubionych potraw
Jak wykorzystać skórki bananów w kuchni? Sposobów jest naprawdę sporo! Zdecydowanie najprostszym i najmniej czasochłonnym z nich jest bananowe smoothie. Wystarczy, że do blendera włożymy garść ulubionych owoców, mrożone lub surowe skórki bananów i całość zalejemy wybranym mlekiem roślinnym. Po zblendowaniu uzyskamy przepyszny i bardzo zdrowy koktajl!
Weganie doskonale wiedzą, jak bardzo przydatne w kuchni mogą być skórki bananów. Chętnie wykorzystują je jako zamiennik mięsa - konkretnie bekonu. Smażone skórki bananów można z powodzeniem wrzucić do sosów - na przykład do sosu bolońskiego. Idealnie nadają się także do kanapek i tostów.
Skórki bananów można wykorzystać także w domowych wypiekach. Popularny chlebek bananowy z dodatkiem skórek staje się znacznie bogatszy we właściwości odżywcze i nabiera głębszego smaku - efekt zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Skórkami możemy także ozdobić nasz wypiek!
***
Zobacz również: