Reklama

Reklama

Niebanalne obiady piątkowe

Standardowy zestaw - ryba, ziemniaki plus surówka może się znudzić. Dobrze o tym wiemy, dlatego przedstawiamy propozycje interesujących i bardzo apetycznych bezmięsnych dań obiadowych z warzywami w roli głównej.

Zapiekanka jaglana

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • ok. 70 g kaszy jaglanej
  • 400 g startego żółtego sera
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 żółtka
  • 1 czubate łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Reklama

1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Wcześniej na sicie opłukujemy ją gorącą wodą, by pozbyć się charakterystycznego smaku goryczki.

2. Warzywa obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Lekko je obgotowujemy w osolonej wodzie (ok. 15-20 min), szczypiorek siekamy, wszystko łączymy z kaszą, mieszamy.

3. Szykujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

4. Kaszę wymieszaną z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wylewamy sos i wykładamy drugą połowę startego sera. Zapiekamy ok. 30 min. w temp. 180 stopni.

Zapiekanka kalafiorowa

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 niewielki kalafior
  • 1 większa marchewka
  • 500 ml mleka 3,2 proc.
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • dowolna zielenina do posypania
  • 300 g żółtego sera

1. Dzielimy umyty kalafior na różyczki, wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez trzy minuty. Odcedzamy, przelewamy różyczki zimną wodą i odstawiamy do przestygnięcia.

2. Seler, pietruszkę, ziemniaki i marchewkę obieramy, oczyszczamy i kroimy w plasterki, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. 

3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zmieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

4. Lekko natłuszczamy naczynie żaroodporne. Układamy w nim warstwy - ziemniaków, selera, kalafiora, marchewki, pietruszki, ziemniaków, etc., aż do wyczerpania składników (ostatnia porcja kalafiora powinna znaleźć się na wierzchu). Całość polewamy sosem i ew. posypujemy jeszcze pozostałym startym serem i zieleniną. Zapiekamy ok. godziny w temp. 180 stopni. 

Kalafior pieczony

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • szczypta cukru, sól, pieprz
  • oregano, bazylia, majeranek
  • olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

1. Warzywa dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo (kalafior: 10 minut we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i szczypty cukru, po trzech minutach gotowania dokładamy różyczki brokułowe).

2. Sos serowy: mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka, podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy ser żółty starty na tarce o dużych oczkach. Co jakiś czas mieszamy, sos doprawiamy lekko solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, gdy zgęstnieje. 

3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę pokrojoną w niewielką kostkę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

4. W szklance łączymy dwie łyżki mąki z dwiema łyżkami wody. Powstałą masą uzupełniamy sos, mieszamy.

5. Kalafiorowe i brokułowe różyczki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, dodajemy zawartość patelni (podsmażoną cebulę z czosnkiem), doprawiamy i polewamy całość sosem serowym oraz posypujemy odrobiną bułki tartej.

6. Zapiekamy danie w 180 stopniach przez 25 minut (aż ser się rozpuści, a bułka widocznie zrumieni). Posypujemy zapieczone różyczki posiekanym koperkiem.

Kotlety z kalafiora

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 niepełna szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, odrobina papryki słodkiej lub ostrej
  • olej do smażenia

1. Kalafiora oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.

2. Różyczki odcedzamy i rozgniatamy widelcem, pozostawiamy do wystygnięcia.

3. Wystudzoną masę kalafiorową łączymy z jajkiem i przyprawami, mieszamy. Z masy formujemy płaskie kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się lekko zrumienią. 

Szakszuka 

Składniki

  • puszka pomidorów w zalewie lub 3 świeże pomidory
  • 3 jajka
  • 4-5 plasterków szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki (czerwonej lub żółtej)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, oregano, majeranek
  • nać pietruszki (lub inna zielenina)

1. Paprykę i szynkę kroimy drobno, obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Jeśli korzystamy ze świeżych pomidorów, nacinamy je, sparzamy, obieramy, drobno kroimy, ewentualnie przez kilka sekund blendujemy je w wysokim naczyniu. Jeżeli wybraliśmy pomidory z puszki, przelewamy je wraz z zalewą do wysokiego naczynia i krótko blendujemy na niezbyt gładką masę.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek często mieszając, po minucie dodajemy paprykę i szynkę, smażymy wszystko razem. 

3. Do zawartości patelni dolewamy masę pomidorową, doprawiamy, mieszamy i po czym smażymy całość około 5 minut.

4. Przy pomocy drewnianej łopatki/szpatułki tworzymy w masie wgłębienie i ostrożnie wbijamy tam jajko. Zachowując odstęp robimy jeszcze dwa kolejne wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Lekko je solimy. przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy wszystko razem jeszcze mniej więcej 4 minuty, aż białka się zetną. Posypujemy danie zieleniną i wykładamy na talerze. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje