Niebanalne obiady piątkowe
Standardowy zestaw - ryba, ziemniaki plus surówka może się znudzić. Dobrze o tym wiemy, dlatego przedstawiamy propozycje interesujących i bardzo apetycznych bezmięsnych dań obiadowych z warzywami w roli głównej.

Zapiekanka jaglana
Składniki
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- ok. 70 g kaszy jaglanej
- 400 g startego żółtego sera
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 żółtka
- 1 czubate łyżki mąki
- 600 ml mleka
- 1/2 kostki masła
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Wcześniej na sicie opłukujemy ją gorącą wodą, by pozbyć się charakterystycznego smaku goryczki.2. Warzywa obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Lekko je obgotowujemy w osolonej wodzie (ok. 15-20 min), szczypiorek siekamy, wszystko łączymy z kaszą, mieszamy.3. Szykujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.4. Kaszę wymieszaną z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wylewamy sos i wykładamy drugą połowę startego sera. Zapiekamy ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
Zapiekanka kalafiorowa

Składniki
- 2 jajka
- 4 ziemniaki
- 1-2 pietruszki
- 1 seler
- 1 niewielki kalafior
- 1 większa marchewka
- 500 ml mleka 3,2 proc.
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- dowolna zielenina do posypania
- 300 g żółtego sera
1. Dzielimy umyty kalafior na różyczki, wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez trzy minuty. Odcedzamy, przelewamy różyczki zimną wodą i odstawiamy do przestygnięcia.2. Seler, pietruszkę, ziemniaki i marchewkę obieramy, oczyszczamy i kroimy w plasterki, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. 3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zmieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.4. Lekko natłuszczamy naczynie żaroodporne. Układamy w nim warstwy - ziemniaków, selera, kalafiora, marchewki, pietruszki, ziemniaków, etc., aż do wyczerpania składników (ostatnia porcja kalafiora powinna znaleźć się na wierzchu). Całość polewamy sosem i ew. posypujemy jeszcze pozostałym startym serem i zieleniną. Zapiekamy ok. godziny w temp. 180 stopni.
Kalafior pieczony

Składniki
- 1 kalafior
- 1 mały brokuł
- 200 g żółtego sera
- 1/2 szklanki mleka
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pęczek koperku
- szczypta cukru, sól, pieprz
- oregano, bazylia, majeranek
- olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
1. Warzywa dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo (kalafior: 10 minut we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i szczypty cukru, po trzech minutach gotowania dokładamy różyczki brokułowe).2. Sos serowy: mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka, podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy ser żółty starty na tarce o dużych oczkach. Co jakiś czas mieszamy, sos doprawiamy lekko solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, gdy zgęstnieje. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę pokrojoną w niewielką kostkę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.4. W szklance łączymy dwie łyżki mąki z dwiema łyżkami wody. Powstałą masą uzupełniamy sos, mieszamy.5. Kalafiorowe i brokułowe różyczki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, dodajemy zawartość patelni (podsmażoną cebulę z czosnkiem), doprawiamy i polewamy całość sosem serowym oraz posypujemy odrobiną bułki tartej.6. Zapiekamy danie w 180 stopniach przez 25 minut (aż ser się rozpuści, a bułka widocznie zrumieni). Posypujemy zapieczone różyczki posiekanym koperkiem.
Kotlety z kalafiora

Składniki
- 1 kalafior
- 1 niepełna szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz, odrobina papryki słodkiej lub ostrej
- olej do smażenia
1. Kalafiora oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.2. Różyczki odcedzamy i rozgniatamy widelcem, pozostawiamy do wystygnięcia.3. Wystudzoną masę kalafiorową łączymy z jajkiem i przyprawami, mieszamy. Z masy formujemy płaskie kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się lekko zrumienią.
Szakszuka

Składniki
- puszka pomidorów w zalewie lub 3 świeże pomidory
- 3 jajka
- 4-5 plasterków szynki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryki (czerwonej lub żółtej)
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, oregano, majeranek
- nać pietruszki (lub inna zielenina)
1. Paprykę i szynkę kroimy drobno, obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Jeśli korzystamy ze świeżych pomidorów, nacinamy je, sparzamy, obieramy, drobno kroimy, ewentualnie przez kilka sekund blendujemy je w wysokim naczyniu. Jeżeli wybraliśmy pomidory z puszki, przelewamy je wraz z zalewą do wysokiego naczynia i krótko blendujemy na niezbyt gładką masę.2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek często mieszając, po minucie dodajemy paprykę i szynkę, smażymy wszystko razem. 3. Do zawartości patelni dolewamy masę pomidorową, doprawiamy, mieszamy i po czym smażymy całość około 5 minut.4. Przy pomocy drewnianej łopatki/szpatułki tworzymy w masie wgłębienie i ostrożnie wbijamy tam jajko. Zachowując odstęp robimy jeszcze dwa kolejne wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Lekko je solimy. przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy wszystko razem jeszcze mniej więcej 4 minuty, aż białka się zetną. Posypujemy danie zieleniną i wykładamy na talerze.