Niebanalne pomysły na "jajeczne" śniadania

Szakszuka, frittata czy jajko sadzone w bułce to propozycje dla tych, którzy uwielbiają jajeczne śniadania, ale którzy chcieliby skosztować czegoś innego niż tradycyjna jajecznica. Jak podrasować pierwszy posiłek dnia, radzi szef kuchni Maciej Wawryniuk.

Fritatta
Fritatta123RF/PICSEL

Zacznijmy od szakszuki, dania popularnego w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Tajemnicze słowo oznacza po prostu "bałagan". W pewnym uproszczeniu są to jajka w pomidorach. Do przygotowania tego śródziemnomorskiego dania potrzebować będziemy:

Do tego mieszkanka przypraw: 3 łyżki cukru, 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka papryki, 1 łyżka pieprzu młotkowanego, 2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki chilli i pół łyżeczki mielonego cynamonu.

Maciej Wawryniuk, doradca kulinarny marki Kamis, za pośrednictwem PAP Life, daje następującą instrukcję na przygotowanie szakszuki: "Przyprawy dokładnie wymieszaj. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na oleju. Dodaj pokrojony w grubą kostkę bakłażan i cukinię, smaż mieszając ok. 10 min. Dodaj 1 łyżkę mieszanki przypraw, pomidory, duś kilka minut aż sos zgęstnieje, dopraw solą. Łyżką zrób 6 wgłębień w sosie, wbij w nie jajka, przykryj i trzymaj na małym ogniu ok. 10-12 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki, podawaj z chrupiącym pieczywem".
Inna, nieco egzotyczna, propozycja to frittata. Do tej zapiekanej potrawy włoskiej przyda nam się garść spaghetti z wczorajszego obiadu. Oto pełna lista produktów, z której wyczarujemy fritattę: 

"Makaron wymieszaj z serem, pokrojonymi w kostkę pomidorami, makrelą, dodaj czosnek, zioła. Dopraw solą oraz pieprzem. Jajka ubij, aby były puszyste, dodaj śmietanę. Jajka wymieszaj delikatnie z makaronem. Smaż na patelni z dwóch stron" - tłumaczy Wawryniuk.


Szef kuchni poleca jeszcze jedno danie, które pozwoli zerwać nam ze śniadaniową rutyną - jajko sadzone w bułce. Potrzebne będzie: 

Szef kuchni daje następujące wskazówki: "Zetnij wierzch kajzerek, wydrąż środek. Wyłóż plastrami boczku, dodaj pokrojoną parówkę. Do każdej bułki delikatnie wbij po 1 jajku. Wstaw na 15 minut do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika, przed podaniem oprócz suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz pieprzem".
Wawryniuk przećwiczył te przepisy z edukatorami Banków Żywności w ramach projektu "Kulinarnie Mocni". To inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick Polska, właściciela marki Kamis. W ramach akcji "Kulinarnie Mocni" przeszkoleni edukatorzy przez kilka miesięcy będą prowadzić zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski. Ci poznają sposoby na tanie, zdrowe i oryginalne posiłki z podstawowych produktów. W ramach kampanii promuje się również wiedzę, jak mądrze gospodarować żywnością, by zmniejszać jej straty.

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas