Niebanalny gulasz z... bananami
Niby zwyczajny wieprzowy gulasz z warzywami, ale z nutką egzotyki. Pomysł wzięty z kuchni karaibskiej, gdzie obfitość bananów zachęca do wykorzystywania ich na różne sposoby. Tutaj egzamin zdają znakomicie, dodając daniu jedwabistej gładkości i nutki słodyczy.

Składniki
- 1/2 kg mięsa wieprzowego na gulasz
- 1 banan
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- kawałek czerwonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka maki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w piórka, zeszklij razem na oleju, po czym dodaj mięso, przypraw solą i pieprzem i usmaż na złoto. Odstaw.
Na niewielkiej porcji oleju usmaż pokrojone w grube plastry banany oraz paprykę, pod koniec dodaj mięso i koncentrat pomidorowy, oprósz mąką i wlej 1-2 szklanki wody. Duś przez około 40 minut. Na koniec dodaj odsączoną kukurydzę i dopraw solą i pieprzem.
Danie świetnie wygląda, jeśli zamiast ziaren kukurydzy dodasz miniaturowe kolby kukurydzy lub ugotowaną dużą kolbę, pokrojoną w grube plastry.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia afrodyzjaków":
