Reklama

Reklama

Niebanalny gulasz z... bananami

Niby zwyczajny wieprzowy gulasz z warzywami, ale z nutką egzotyki. Pomysł wzięty z kuchni karaibskiej, gdzie obfitość bananów zachęca do wykorzystywania ich na różne sposoby. Tutaj egzamin zdają znakomicie, dodając daniu jedwabistej gładkości i nutki słodyczy.

Czas przyrządzenia: 60 min

Składniki

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1 banan
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka maki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w piórka, zeszklij razem na oleju, po czym dodaj mięso, przypraw solą i pieprzem i usmaż na złoto. Odstaw.

Reklama

Na niewielkiej porcji oleju usmaż pokrojone w grube plastry banany oraz paprykę, pod koniec dodaj mięso i koncentrat pomidorowy, oprósz mąką i wlej 1-2 szklanki wody. Duś przez około 40 minut. Na koniec dodaj odsączoną kukurydzę i dopraw solą i pieprzem.

Danie świetnie wygląda, jeśli zamiast ziaren kukurydzy dodasz miniaturowe kolby kukurydzy lub ugotowaną dużą kolbę, pokrojoną w grube plastry.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia afrodyzjaków":


Dowiedz się więcej na temat: gulasz

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje