Niebezpieczne konsekwencje konserwantów
Często nieświadomie spożywamy produkty z konserwantami, ponieważ nie spodziewamy się, że mogą zawierać substancje konserwujące. A przecież konserwanty, podobnie jak inne, szkodliwe substancje mogą kumulować się w naszym odwodnionym organizmie i prowadzić do wielu niebezpiecznych schorzeń.
Konserwanty są używane w przemyśle spożywczym do wydłużenia przydatności spożycia produktów.
Co zaskakujące, można je znaleźć w wielu produktach, w których się ich nie spodziewamy, jak np. wodach smakowych, kojarzących się tylko z naturalnymi składnikami.
W związku z tym, każdego dnia nasz organizm przyjmuje mniejsze lub większe dawki konserwantów, co może prowadzić do ich kumulacji w organizmie.
Konserwanty mają wpływ na zachowanie
Kiedy w ciągu dnia przyjmujemy mało płynów, może dojść do odwodnienia, a w konsekwencji do kumulacji konserwantów w organizmie człowieka. Taka sytuacja bardzo często występuje wśród dzieci, które w ciągu dnia zbyt mało piją, a wtedy nie wydalają konserwantów wraz z moczem.
W konsekwencji dzieci stają się nadpobudliwe, rozdrażnione, mają problemy ze snem, koncentracją, a także z nauką. Niestety, rodzice rzadko wiążą takie objawy z podawanymi dziecku produktami, zawierającymi konserwanty.
Do kumulacji substancji konserwujących może dojść także u osób cierpiących na schorzenia nerek i wątroby. Jeśli nasze narządy filtracyjne nie działają sprawnie, mogą nie być w stanie usunąć konserwantów z naszego organizmu. Także osoby podatne na alergie powinny wystrzegać się konserwantów - mogą one działać drażniąco na układ pokarmowy i oddechowy.
Uważaj, co kupujesz
Substancje konserwujące skumulowane w organizmie mogą być także odpowiedzialne za migrenowe ataki bólu głowy. Konserwanty mogą mieć znaczny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego powinniśmy zwracać dużą uwagę na kupowane produkty. Ważne jest również to, aby przyjmowane w upalne dni napoje, np. wody smakowe nie zawierały konserwantów.
Dlatego podczas zakupów analizujmy skład produktów i wybierajmy te, które nie posiadają substancji konserwujących. Pomoże nam to uchronić się przed niebezpiecznymi konsekwencjami, które może powodować kumulacja konserwantów w organizmie.