Niebezpieczny trend z Tik-Toka. Nigdy nie przechowuj tak awokado
Niedawno na Tik-Toku pokazał się filmik pokazujący, jak w łatwy sposób przedłużyć świeżość awokado. Problem polega na tym, że patent niesie ze sobą szereg szkodliwych dla zdrowia skutków. Zanim go wykorzystasz, dowiedz się, jakie mogą być tego konsekwencje.
Czy warto jeść awokado?
Awokado to owoc, który zawiera wiele cennych składników: witaminę E, C, K oraz kwas foliowy, żelazo czy wapń. W swojej diecie powinny go uwzględnić kobiety w ciąży i osoby chorujące na anemię. Awokado pomaga w przyswajaniu składników odżywczych i w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Produkt jest stosowany jako dodatek do wielu dań, sałatek czy kanapek.
Na czym polega trend z Tok-Toka dotyczący awokado?
Aplikacja umożliwia dodawanie treści poradnikowych, przydających się w codziennym życiu. Niestety niektóre mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Jeden z nich to trend dotyczący trzymania awokado w plastikowym pudełku wypełnionym wodą. Czym może grozić taki sposób przechowywania owoców?
- Powoduje wzrost szkodliwych bakterii, m.in.: salmonelli, które namnażają się w wodnym środowisku.
- Po spożyciu awokado z wody może rozwinąć się listerioza. Szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, niemowląt i osób w podeszłym wieku, a także osłabioną odpornością. Do jej objawów należą: gorączka, dreszcze i ogólny spadek formy. Powikłania, jakie mogą pojawić się po przebytej chorobie, to m.in. zapalenie opon mózgowych.
Patent z Tik-Toka pozwala na dłuższe zachowanie świeżości przez awokado. Jednak specjaliści stanowczo odradzają jego praktykowania. O wiele lepiej jest przechowywać owoce skropione cytryną i owinięte w folię spożywczą. W ten sposób przez długi czas będą nadawały się do spożycia.
Zobacz: