Niebezpieczny trend z Tik-Toka. Nigdy nie przechowuj tak awokado
Niedawno na Tik-Toku pokazał się filmik pokazujący, jak w łatwy sposób przedłużyć świeżość awokado. Problem polega na tym, że patent niesie ze sobą szereg szkodliwych dla zdrowia skutków. Zanim go wykorzystasz, dowiedz się, jakie mogą być tego konsekwencje.
![Awokado trzeba przechowywać w odpowiedni sposób](https://i.iplsc.com/000DJV0NXVNL1F0R-C322-F4.webp)
Czy warto jeść awokado?
Awokado to owoc, który zawiera wiele cennych składników: witaminę E, C, K oraz kwas foliowy, żelazo czy wapń. W swojej diecie powinny go uwzględnić kobiety w ciąży i osoby chorujące na anemię. Awokado pomaga w przyswajaniu składników odżywczych i w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Produkt jest stosowany jako dodatek do wielu dań, sałatek czy kanapek.
Na czym polega trend z Tok-Toka dotyczący awokado?
![Przechowywanie awokado w wodzie może poważnie zaszkodzić zdrowiu](https://i.iplsc.com/000BS2FM14G1PKNN-C322-F4.webp)
Aplikacja umożliwia dodawanie treści poradnikowych, przydających się w codziennym życiu. Niestety niektóre mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Jeden z nich to trend dotyczący trzymania awokado w plastikowym pudełku wypełnionym wodą. Czym może grozić taki sposób przechowywania owoców?
- Powoduje wzrost szkodliwych bakterii, m.in.: salmonelli, które namnażają się w wodnym środowisku.
- Po spożyciu awokado z wody może rozwinąć się listerioza. Szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, niemowląt i osób w podeszłym wieku, a także osłabioną odpornością. Do jej objawów należą: gorączka, dreszcze i ogólny spadek formy. Powikłania, jakie mogą pojawić się po przebytej chorobie, to m.in. zapalenie opon mózgowych.
Patent z Tik-Toka pozwala na dłuższe zachowanie świeżości przez awokado. Jednak specjaliści stanowczo odradzają jego praktykowania. O wiele lepiej jest przechowywać owoce skropione cytryną i owinięte w folię spożywczą. W ten sposób przez długi czas będą nadawały się do spożycia.
Zobacz: