Reklama

Reklama

Niedoceniane buraki, a tak ważne w diecie dziecka!

Można je kupić przez cały rok i wykorzystać ich dobroczynne właściwości. Niestety, buraki należą do najmniej docenianych warzyw w naszej kuchni, a przecież to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego, potasu, magnezu, cynku i witaminy C.

Buraki są na liście dziesięciu najzdrowszych warzyw, obok brukselki i fasolki szparagowej i zawierają witaminy, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju twojego dziecka. Są niezbędne również dla twojego zdrowia. Potrawy z buraków są zalecane w leczeniu anemii, przeziębień, grypy, zapalenia nerwów i wątroby. Regularnie pity sok z buraków obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Reklama

Warzywa te zawierają także związki podobne do estrogenów. Lekarze podkreślają, że powinny być jedzone zwłaszcza w okresach spadku odporności oraz wzmożonego wysiłku fizycznego lub psychicznego.

Sposób na buraki



Buraki w kuchni to nie tylko barszcz czerwony i nieśmiertelny dodatek do mielonego - buraczki zasmażane. Świetną potrawą jest zupa krem, z która pomoże zwalczyć zgagę i kwasy w żołądku. Ciekawym sposobem na przełamanie smaku jest podanie jej z dodatkiem kwaśnej śmietany i... prażonymi migdałami.

Śmietana i burak tworzą pyszny duet także w przypadku buraczanych placuszków, które przyrządza się podobnie jak placki ziemniaczane z tym, że z dodatkiem do startej masy czosnku zamiast cebuli i np. posiekanej rukoli.

Ciekawe połączenia smaków



Jako przystawka sprawdzą się tartinki z buraka z kozim serem, buraki zasmażane z pomarańczą, mus buraczano-selerowy i carpaccio z buraka. Ozdobą i dopełnieniem dania głównego może być pure z buraków i jabłek lub gęsty, czerwony buraczany sos, w którym przyrządzany będzie kurczak. Tak przyrządzone mięso podane na talerzu będzie miało ciekawą różową barwę. Ciekawym połączeniem smaków jest także łosoś marynowany w burakach.

Zdziwi się ten, kto nie wyobraża sobie buraczków, jako... deseru. Słodki smak warzywa sprawia, że i w tej formie się sprawdza np. przygotowana z buraków chałwa z dodatkiem wanilii i bakalii.

Dla mam niemowląt

Pamiętajcie jednak - buraki - jeżeli są nowością w diecie maluszka - jak wszystkie nowości, wprowadzajcie pojedynczo, zaczynając od 2-3 łyżeczek i uważnie obserwujcie reakcję dziecka.


Dowiedz się więcej na temat: buraki | przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje