Niedoceniane buraki, a tak ważne w diecie dziecka!
Można je kupić przez cały rok i wykorzystać ich dobroczynne właściwości. Niestety, buraki należą do najmniej docenianych warzyw w naszej kuchni, a przecież to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego, potasu, magnezu, cynku i witaminy C.
Buraki są na liście dziesięciu najzdrowszych warzyw, obok brukselki i fasolki szparagowej i zawierają witaminy, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju twojego dziecka. Są niezbędne również dla twojego zdrowia. Potrawy z buraków są zalecane w leczeniu anemii, przeziębień, grypy, zapalenia nerwów i wątroby. Regularnie pity sok z buraków obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Warzywa te zawierają także związki podobne do estrogenów. Lekarze podkreślają, że powinny być jedzone zwłaszcza w okresach spadku odporności oraz wzmożonego wysiłku fizycznego lub psychicznego.
Sposób na buraki
Śmietana i burak tworzą pyszny duet także w przypadku buraczanych placuszków, które przyrządza się podobnie jak placki ziemniaczane z tym, że z dodatkiem do startej masy czosnku zamiast cebuli i np. posiekanej rukoli.
Ciekawe połączenia smaków
Zdziwi się ten, kto nie wyobraża sobie buraczków, jako... deseru. Słodki smak warzywa sprawia, że i w tej formie się sprawdza np. przygotowana z buraków chałwa z dodatkiem wanilii i bakalii.
Dla mam niemowląt
Pamiętajcie jednak - buraki - jeżeli są nowością w diecie maluszka - jak wszystkie nowości, wprowadzajcie pojedynczo, zaczynając od 2-3 łyżeczek i uważnie obserwujcie reakcję dziecka.