Reklama

Reklama

Niedzielny obiad dla całej rodziny

Smaczne i pożywne propozycje!

Kurkowe tymbaliki

Składniki

  • 40 dag kurek
  • 1 cebula
  • 8 jajek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • suszony tymianek
  • mielona gałka muszkatołowa
  • masło i bułka tarta do formy
  • sól
  • pieprz

Kurki oczyść, szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Większe sztuki potnij na połówki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj kurki. Oprósz tymiankiem, solą i szczyptą pieprzu. Smaż na dużym płomieniu ok. 10 minut, aż odparuje cały płyn z grzybów. Odłóż je do wystudzenia. Jajka ubij ze śmietaną i wymieszaj z kaszką. Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj do niej szczypiorek. Cztery kokilki (poj. 250 ml) posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Włóż grzyby. Zalej je masą jajeczną. Kokilki umieść w większej żaroodpornej formie. Nalej do niej gorącej wody, tak aby jej poziom sięgał do połowy wysokości kokilek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 30 minut, aż masa się zetnie. Wyłóż na talerz.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje