Reklama

Reklama

Niedzielny obiad dla całej rodziny

Smaczne i pożywne propozycje!

Kurkowe tymbaliki

Składniki

  • 40 dag kurek
  • 1 cebula
  • 8 jajek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • suszony tymianek
  • mielona gałka muszkatołowa
  • masło i bułka tarta do formy
  • sól
  • pieprz

Kurki oczyść, szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Większe sztuki potnij na połówki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj kurki. Oprósz tymiankiem, solą i szczyptą pieprzu. Smaż na dużym płomieniu ok. 10 minut, aż odparuje cały płyn z grzybów. Odłóż je do wystudzenia. Jajka ubij ze śmietaną i wymieszaj z kaszką. Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj do niej szczypiorek. Cztery kokilki (poj. 250 ml) posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Włóż grzyby. Zalej je masą jajeczną. Kokilki umieść w większej żaroodpornej formie. Nalej do niej gorącej wody, tak aby jej poziom sięgał do połowy wysokości kokilek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 30 minut, aż masa się zetnie. Wyłóż na talerz.

Reklama


Jarzynowa z serem

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1/2 kalafiora
  • 1 por
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • 1/4 główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • po 15 dag selera i żółtego sera
  • po 2 łyżki posiekanej natki i lubczyku
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziela angielskie

Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, umyj, osusz. Cukinie i marchewki pokrój w plasterki. Fasolkę potnij na kawałki. Kalafior podziel na różyczki. Por i cebulę posiekaj. Kapustę poszatkuj. Pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebule, mieszając podsmaż ją lekko. Potem dodaj marchewki, seler, kalafior oraz fasolkę szparagową. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty. Dołóż kawałeczki pora i cukinii. Wrzuć ziarenka ziela oraz sól i pieprz do smaku. Wlej 2 litry wrzącej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą już miękkie. Pod koniec gotowania wsyp posiekane zioła i ponownie przypraw zupę do smaku. Rozlej ją do miseczek. Przed podaniem posyp startym żółtym serem. 


Szynka z winogronami

Składniki

  • 1 i 1/2 kg surowej szynki
  • po 20 dag ciemnych i jasnych winogron
  • 2 szkl. soku jabłkowego
  • 50 ml calvadosu
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1 łyżce masła i mąki ziemniaczanej
  • 10 plastrów boczku
  • 4 jagody jałowca
  • chili w proszku sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Z calvadosu, oliwy, rozgniecionych jagód jałowca, chili, szczypty soli i pieprzu przygotuj pikantną marynatę. Natrzyj nią szynkę. Odstaw na 3 godz. Winogrona opłucz, oderwij od gałązek. W mięsie wytnij kieszeń. Napełnij ją połową winogron. Otwór zeszyj bawełnianą nitką. Pieczeń obłóż plasterkami boczku. Mocno obwiąż bawełnianą nitką. Przełóż do brytfanny. Polej 1 szkl. soku jabłkowego. Piecz 60-70 minut w 180°C, często obracając i polewając sosem z dna brytfanki. Szynkę wyjmij z formy, trzymaj w cieple. Sos z pieczenia przelej do garnka. Resztę soku jabłkowego połącz z mąką ziemniaczaną. Dolej do sosu, zagotuj. Włóż resztę winogron. Gotuj na małym płomieniu około 5 minut. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Szynkę podawaj z sosem.

Pieczone gruszki z orzechami

Składniki

  • 2 dojrzałe twarde gruszki
  • po 4 łyżki orzechów włoskich oraz migdałów (albo orzechów laskowych)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • mielony cynamon
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • listki melisy cytrynowej do dekoracji

Gruszki umyj, wytrzyj do sucha, każdą przekrój wzdłuż na pół. Półokrągłą łyżeczką wydrąż środki z pestkami. Połówki gruszek od razu skrop 1/2 soku cytrynowego, by nie ściemniały. Orzechy oraz migdały grubo posiekaj. Rozgrzej patelnię. Wsyp na nią cukier. Poczekaj, aż się stopi na jasny karmel. Wtedy dolej pozostały sok cytrynowy i wrzuć orzechy oraz migdały. Całość dobrze wymieszaj. Masę nałóż do wydrążonych gruszek w miejsca po gniazdach nasiennych. Połówki gruszek ułóż w żaroodpornej formie. Lekko oprósz cynamonem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 25 minut. Od razu po upieczeniu przełóż na talerze. Z boku połóż lody waniliowe. Deser udekoruj listkami melisy cytrynowej. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje