Niedzielny obiad dla całej rodziny
Smaczny, sycący i aromatyczny!

Kapuśniaczek z pomidorami
Składniki
- 1 mała główka kapusty
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4 większe ziemniaki
- 1 cebula
- 8 szkl. bulionu warzywnego
- 4 pomidorki
- 2 łyżki oleju
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- kminek
- pieprz
- sól
- koperek do posypania
Sposób przygotowania
Warzywa z włoszczyzny, zależnie od ich rodzaju, obierz, oczyść, umyj, pokrój na kawałki albo zetrzyj. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście poszatkuj. W garnku mocno rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę, ciągle mieszając. Dołóż warzywa z włoszczyzny. Smaż razem 5 minut. Potem dodaj kapustę. Całość zalej bulionem. Wrzuć ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj ok. 20 minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj je do składników w garnku 10 minut przed końcem gotowania zupy. Pomidorki sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Miąższ drobno potnij. Wrzuć do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Gotowy kapuśniaczek przypraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.

Ziemniaczki owinięte boczkiem
Składniki
- 12 małych ziemniaków (równej wielkości)
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka ziarenek kolorowego pieprzu
- sól
- zioła prowansalskie
- rozmaryn do dekoracji
Sposób przygotowania
Ziemniaki cienko obierz, opłucz. Zalej w garnku posoloną wodą. Gotuj około 10 minut. W tym czasie ziarenka kolorowego pieprzu utłucz w moździerzu (niezbyt drobno). Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, utłuczonym pieprzem i 1 czubatą łyżką ziół prowansalskich. Ugotowane na półtwardo ziemniaki odcedź, osącz. Lekko przestudź. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Ziemniaki owiń paskami boczku. Posmaruj przyprawioną oliwą. Ułóż w żaroodpornej formie. Podlej pozostałą oliwą z czosnkiem i ziołami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz jeszcze około 15 minut, aż boczek ładnie się zrumieni i będzie chrupiący. Udekoruj rozmarynem. Podawaj jako dodatek np. do fileta w glazurze.

Filety w morelowej glazurze
Składniki
- 4 pojedyncze filety z kurczaka (każdy po ok. 20 dag)
- 4 łyżeczki marmolady morelowej
- 4 łyżki czystej wódki
- ciemny sos sojowy
- sól morska
- 3 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- olej do smażenia mięsa
Sposób przygotowania
Zioła opłucz, osusz. Oderwij igiełki rozmarynu oraz listki tymianku od gałązek. Potem drobno je posiekaj. Filety opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj solą. Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na dużym płomieniu, aż filety ładnie zrumienią się z obu stron. Obsmażone filety z kurczaka ułóż w brytfance lub żaroodpornej formie. Podlej 4-5 łyżkami gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz 15-20 minut. Po około 5 minutach pieczenia mięso posmaruj marmoladą wymieszaną z 1 łyżką sosu sojowego oraz wódką. Następnie kurczaka posyp posiekanymi ziołami. Upieczone filety zawiń szczelnie w folię aluminiową i odłóż na 10 minut (by soki równomiernie rozeszły się po całym kawałku mięsa).

Naleśnikowe pakieciki z jabłkami
Składniki
- 1 i 1/3 szkl. mąki 2 jajka
- 1 szkl. mleka 1 szkl. wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 6 kwaskowych jabłek
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2/3 szkl. białego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania
Mąkę wsyp do wysokiej miseczki. Dodaj jajka, mleko, wodę oraz sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Dolej olej i ponownie całość zmiksuj. Naczynie z ciastem przykryj i odstaw na mniej więcej 30 minut, aby mąka spęczniała. Porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię. Równomiernie je rozprowadzaj. Smaż naleśniki (razem 10 minut). Z podanych składników wyjdzie ok. 10 sztuk. Zsuń je na odwrócony talerz i trzymaj w cieple, by nie wystygły. Jabłka obierz, oczyść. Miąższ potnij na kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni stop cukier. Kiedy powstały karmel zrobi się złocisty, dodaj masło. Włóż jabłka. Posyp cynamonem, wymieszaj. Wyłóż po porcji jabłek na każdy naleśnik, zwiń. Ew. oprósz cukrem pudrem.