Niedzielny obiad dla całej rodziny
Smaczny, sycący i aromatyczny!
Kapuśniaczek z pomidorami
Sposób przygotowania
Warzywa z włoszczyzny, zależnie od ich rodzaju, obierz, oczyść, umyj, pokrój na kawałki albo zetrzyj. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście poszatkuj. W garnku mocno rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę, ciągle mieszając. Dołóż warzywa z włoszczyzny. Smaż razem 5 minut. Potem dodaj kapustę. Całość zalej bulionem. Wrzuć ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj ok. 20 minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj je do składników w garnku 10 minut przed końcem gotowania zupy. Pomidorki sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Miąższ drobno potnij. Wrzuć do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Gotowy kapuśniaczek przypraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.
Ziemniaczki owinięte boczkiem
Sposób przygotowania
Ziemniaki cienko obierz, opłucz. Zalej w garnku posoloną wodą. Gotuj około 10 minut. W tym czasie ziarenka kolorowego pieprzu utłucz w moździerzu (niezbyt drobno). Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, utłuczonym pieprzem i 1 czubatą łyżką ziół prowansalskich. Ugotowane na półtwardo ziemniaki odcedź, osącz. Lekko przestudź. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Ziemniaki owiń paskami boczku. Posmaruj przyprawioną oliwą. Ułóż w żaroodpornej formie. Podlej pozostałą oliwą z czosnkiem i ziołami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz jeszcze około 15 minut, aż boczek ładnie się zrumieni i będzie chrupiący. Udekoruj rozmarynem. Podawaj jako dodatek np. do fileta w glazurze.
Filety w morelowej glazurze
Sposób przygotowania
Zioła opłucz, osusz. Oderwij igiełki rozmarynu oraz listki tymianku od gałązek. Potem drobno je posiekaj. Filety opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj solą. Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na dużym płomieniu, aż filety ładnie zrumienią się z obu stron. Obsmażone filety z kurczaka ułóż w brytfance lub żaroodpornej formie. Podlej 4-5 łyżkami gorącej wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz 15-20 minut. Po około 5 minutach pieczenia mięso posmaruj marmoladą wymieszaną z 1 łyżką sosu sojowego oraz wódką. Następnie kurczaka posyp posiekanymi ziołami. Upieczone filety zawiń szczelnie w folię aluminiową i odłóż na 10 minut (by soki równomiernie rozeszły się po całym kawałku mięsa).
Naleśnikowe pakieciki z jabłkami
Sposób przygotowania
Mąkę wsyp do wysokiej miseczki. Dodaj jajka, mleko, wodę oraz sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Dolej olej i ponownie całość zmiksuj. Naczynie z ciastem przykryj i odstaw na mniej więcej 30 minut, aby mąka spęczniała. Porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię. Równomiernie je rozprowadzaj. Smaż naleśniki (razem 10 minut). Z podanych składników wyjdzie ok. 10 sztuk. Zsuń je na odwrócony talerz i trzymaj w cieple, by nie wystygły. Jabłka obierz, oczyść. Miąższ potnij na kawałki. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni stop cukier. Kiedy powstały karmel zrobi się złocisty, dodaj masło. Włóż jabłka. Posyp cynamonem, wymieszaj. Wyłóż po porcji jabłek na każdy naleśnik, zwiń. Ew. oprósz cukrem pudrem.