Podaj gościom zaproszonym na komunię. Doskonale zastąpi klasyczny tort
Po uroczystości pierwszej komunii świętej zaproszeni goście zazwyczaj celebrują to wydarzenie w restauracji lub w domu. Jeśli mamy do czynienia z tą drugą opcją, warto poświęcić czas na przygotowanie pysznego deseru, który nie tylko zachwyca smakiem, ale w dodatku jest prosty w przygotowaniu.

Jeśli z jakichś powodów nie chcesz serwować zaproszonym gościom klasycznego tortu, przygotuj równie pyszne ciasto, które charakteryzuje się lekkim niczym obłoczek biszkoptem i doskonałym wypełnieniem.
Zrobienie takiego ciasta nie wymaga dużych, cukierniczych umiejętności. Wystarczy, że połączymy kilka składników i będziemy się cieszyć smakiem pysznego deseru. Zatem do dzieła.
Czytaj także:Sprawdzony przepis na karpatkę. Zawsze się udaje
Ciasto na pierwszą komunię świętą - składniki
Do przygotowania ciasta potrzebujemy następujących składników:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 660 ml śmietany kremówki 30 proc.
- 500 gram serka mascarpone,
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1,5 łyżki kakao,
- puszka brzoskwiń,
- 2 galaretki pomarańczowe,
- biszkopty,
- 100 g czekolady.
- 3 łyżki mleka.
Ciasto na pierwszą komunię świętą - przepis
Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. W tym celu białka z jajek ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec tego procesu dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wlewamy do formy do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, wkładamy naszą masę i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy nasz biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i również odstawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i odsączamy je, następnie owoce kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Nasz biszkopt przekładamy do drugiej blachy do pieczenia, również wyścielonej papierem do pieczenia.
Do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją w 1/3 szklanki zimną wodą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Składniki ubijamy do momentu aż powstanie jednolita, sztywna masa. Przygotowaną wcześniej żelatynę wkładamy do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy przez kilka sekund, dzięki czemu stanie się ona płynna.
Do żelatyny dodajemy dwie łyżki przygotowanej masy, energicznie mieszamy i przelewamy do naczynia ze śmietanką, następnie całość miksujemy przez kilkadziesiąt sekund.
Połowę masy przekładamy na upieczony biszkopt i dokładnie rozprowadzamy. Następnie nakładamy pokrojone brzoskwinie, które zalewamy galaretką.
Do masy, która nam została, dodajemy kakao i miksujemy. Na warstwę galaretki wykładamy masę z kakao i rozprowadzamy po całej powierzchni. Kolejny etap to rozłożenie na masie biszkoptów, które delikatnie dociskamy.
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki, przesypujemy ją do naczynia, dolewamy mleko i całość rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, aż czekolada zrobi się płynna. Tak rozpuszczoną czekoladą polewamy biszkopty. Przygotowane ciasto chowamy na całą noc do lodówki, by odpowiednio stężało. Gotowe!
Warto wiedzieć:Ten tani i prosty krem do ciast smakuje jak z najlepszej cukierni! Poznaj przepis na masę grysikową