Reklama

Reklama

Niemieckie kluski na parze z jabłkiem i boczkiem w sosie winnym

Bawarskie dampfnudeln przypominają nasze kluski na parze, ale przygotowuje się je w nieco inny sposób...


Reklama

Składniki:

  • 42 g drożdży
  • 2 łyżki +75 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 g mleka
  • sól
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 100 g boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • czarny pieprz
  • 4 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  •  6 łyżek oleju
Przygotowanie:

Na ciasto:  Drożdże zmieszać z łyżką cukru (mieszać aż będą płynne). Masło stopić w rondelku, dolać mleko. W misce umieścić mąkę, szczyptę soli, łyżkę cukru i jajko. Wlać mleko z masłem i drożdże. I wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce na 45 minut.

Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Boczek usmażyć na chrupko, dodać cebule i jabłka, doprawić majerankiem i smażyć 5 minut na słabym ogniu. Doprawić solę i pieprzem. Żółtka bić nad gorącą kąpielą z 75 g cukru na kremową masę, doprawić gałką muszkatołową. Dodać wino nadal ubijając na gęsty, pienisty sos. Sos schłodzić.

 

Ciasto ponownie wyrobić, na posypanej mąka powierzchni uformować wałek i pokroić na 18 kawałków. Z każdego kawałka uformować krążek na środek nałożyć łyżkę nadzienia, brzegi zamknąć i uformować kulę. Na posypanej mąką powierzchni odstawić na 20 minut.

 

W dużym rondlu zagotować 125 ml wody z 2 łyżkami oleju. Wsypać ½ łyżeczki soli. W naczyniu umieścić 1/3 klusek, przykryć pokrywką i trzymać na ogniu ok. 15 minut, aż zniknie cały płyn (w czasie gotowania nie podnosić pokrywki!). Po 10 minutach zwiększyć ogień. Kiedy cały płyn odparuje podnieć pokrywkę, obrócić kluski i zrumienić je z drugiej strony. W ten sam sposób ugotować pozostałe kluski. Podawać z sosem.

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia niemiecka | kluski na parze | jabłka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje