Niemieckie kluski na parze z jabłkiem i boczkiem w sosie winnym
Bawarskie dampfnudeln przypominają nasze kluski na parze, ale przygotowuje się je w nieco inny sposób...
Składniki:
- 42 g drożdży
- 2 łyżki +75 g cukru
- 100 g masła
- 250 g mleka
- sól
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 100 g boczku
- 1 łyżeczka majeranku
- czarny pieprz
- 4 żółtka
- gałka muszkatołowa
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 6 łyżek olejuPrzygotowanie:
Na ciasto: Drożdże zmieszać z łyżką cukru (mieszać aż będą płynne). Masło stopić w rondelku, dolać mleko. W misce umieścić mąkę, szczyptę soli, łyżkę cukru i jajko. Wlać mleko z masłem i drożdże. I wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce na 45 minut.
Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Boczek usmażyć na chrupko, dodać cebule i jabłka, doprawić majerankiem i smażyć 5 minut na słabym ogniu. Doprawić solę i pieprzem. Żółtka bić nad gorącą kąpielą z 75 g cukru na kremową masę, doprawić gałką muszkatołową. Dodać wino nadal ubijając na gęsty, pienisty sos. Sos schłodzić.
Ciasto ponownie wyrobić, na posypanej mąka powierzchni uformować wałek i pokroić na 18 kawałków. Z każdego kawałka uformować krążek na środek nałożyć łyżkę nadzienia, brzegi zamknąć i uformować kulę. Na posypanej mąką powierzchni odstawić na 20 minut.
W dużym rondlu zagotować 125 ml wody z 2 łyżkami oleju. Wsypać ½ łyżeczki soli. W naczyniu umieścić 1/3 klusek, przykryć pokrywką i trzymać na ogniu ok. 15 minut, aż zniknie cały płyn (w czasie gotowania nie podnosić pokrywki!). Po 10 minutach zwiększyć ogień. Kiedy cały płyn odparuje podnieć pokrywkę, obrócić kluski i zrumienić je z drugiej strony. W ten sam sposób ugotować pozostałe kluski. Podawać z sosem.