Reklama

Reklama

Niewykorzystane białka i żółtka

Niektóre przepisy kulinarne zakładają użycie samych białek jajek lub samych żółtek. A co ze składnikami niewykorzystanymi? Wyrzucać szkoda, jednak nie zawsze mamy pomysł, do czego można ich użyć.

Do czego wykorzystać białka?

Białka, które nam pozostały, możemy umieścić w czystym słoiczku i zamrozić. Niewykorzystane białka warto spożytkować piekąc ciasto anielskie (angel cake). Tego typu wyroby powstają z samych białek, są puszyste, lekkie i mają przyjemną, lekko wilgotną konsystencję. 

Ciasto anielskie z polewą

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 białek z jajek (najlepiej rozmiar L)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1-2 łyżki startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka zapachu pomarańczowego do ciast
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru

Mąkę, cukier puder i szczyptę soli umieszczamy przesiewamy do miski. Czynność powtarzamy 3-4 razy. zapewni nam to odpowiednie "napowietrzenie" tych składników, a w efekcie lżejszy wypiek.

Białka jajek umieszczamy w większym naczyniu, ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy do białkowej piany cukier, a pod koniec - skórkę pomarańczową, zapach i cukier waniliowy. 

Do naczynia ze sztywną, ubitą pianą dodajemy stopniowo przesianą mąkę z cukrem pudrem, cały czas mieszając całość. 

Formę natłuszczamy, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 55 minut (w razie potrzeby możemy przetrzymać upieczone ciasto kilka minut w wyłączonym, a jeszcze ciepłym piekarniku). Gotowe wyjmujemy, nakrywamy deską do krojenia i odstawiamy "do góry nogami" do całkowitego przestudzenia (1-1,5 godziny). 

Reklama

Szykujemy polewę: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (1/2 szklanki) przelewamy do miseczki, dodajemy cukier puder, startą skórkę pomarańczy i łyżeczkę cukru waniliowego, mieszamy. Ostrożnie porywamy polewą wierzch całkowicie już przestudzonego ciasta.

Do czego wykorzystać żółtka?

Niewykorzystane żółtka zalewamy w słoiku zimną wodą - tak zabezpieczone mogą przetrwać nieco dłużej. Do czego mogą zostać użyte? Na przykład do przygotowania bardzo pożywnej jajecznicy z samych żółtek, sufletu lub omletu, albo... do domowej maseczki/odżywki do włosów.

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***Zobacz także

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja | żółtka jajek | białko jajka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy