Niezwykłe właściwości zwykłych owoców

Owoce jagodowe zawierają witaminy C i A oraz z grupy B, składniki mineralne oraz polifenole. Pamiętaj, by podawać je swojemu dziecku, bo chronią przed wieloma chorobami!

 Oczyszczają organizm z toksyn, które prowadzą do chorób nowotworowych
Oczyszczają organizm z toksyn, które prowadzą do chorób nowotworowych123RF/PICSEL

Prawie 4 mln euro przeznaczone zostanie na promocję spożycia owoców jagodowych: malin, truskawek, czarnych porzeczek i borówek amerykańskich. Kampania "Niezwykłe właściwości zwykłych owoców" potrwa trzy lata. Kampania prowadzona w Polsce, Czechach, Austrii, Szwecji i Finlandii.

I tak borówka amerykańska zawiera duże ilości hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania niektórych rodzajów nowotworów m.in. piersi, tarczycy czy wątroby. Zawiera ona też m.in. kwas foliowy, który wspomaga ochronę organizmu m.in. w czasie ciąży. Z badań przeprowadzonych przez chińskich naukowców wynika, że owoce borówki amerykańskiej zapobiegają rozwojowi marskości wątroby. Borówka amerykańska jest także stosowana w leczeniu chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.

Wysoko cenione są właściwości odżywcze i lecznicze truskawek. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek - są bowiem moczopędne. Truskawki obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę. Zawierają sporo witaminy C oraz witamin z grupy B oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor.

Czarne porzeczki posiadają duże ilości witaminy C. W tradycyjnej medycynie ludowej owoce te stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek.

W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków, prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia.

W owocach malin są kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo). Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne m.in. żelaza, miedzi, wapnia.

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas