Nowalijki kontra mrożonki – co wybierać?

Nowalijki nie powinny zbyt często gościć na naszych stołach
Nowalijki nie powinny zbyt często gościć na naszych stołach© Panthermedia

Jakie są plusy nowalijek?

  • Świeże warzywa zawsze wprowadzają większe urozmaicenie i poprawiają smak potraw. Szczególnie ważne jest to po zimie kiedy każdy spragniony jest powiewu wiosny.
  • Każde warzywo będzie dostarczało błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie, a także witamin i składników mineralnych niezbędnych do większości funkcji organizmu.

A jakie minusy?

  • Nowalijki często są zachęcane różnymi chemicznymi metodami, aby szybciej rosły, a więc aby szybciej można było je sprzedać. Jest to ryzyko dostarczenia środków rolniczych do organizmu.
  • Nowalijki także kumulują w większym stopniu zanieczyszczenia gleby. Warto więc dokładnie je myć i skrobać. Przykładowo ogórka należy dokładnie obrać, z marchewki warto odciąć trzon, a buraczki obrać. Pomidory wystarczy jedynie umyć, gdyż poprzez zwartą skórkę nie kumulują dużych ilości środków rolniczych.

Zalety mrożonek

  • Warzywa są zbierane w sezonie. Są więc dojrzałe, świeże, o najwyższej wartości odżywczej i największej smakowitości.
  • Produkty przeznaczone do mrożenia są poddawane działaniu niskich temperatur od razu po zbiorze w specjalnych szybkich zamrażarkach. Straty związane z przechowywaniem i powolnym zamrażaniem są więc znikome.
  • Podczas przechowywania mrożonek warzywnych nie tracą one praktycznie nic ze swoich wartości. Nawet jeśli spożyjesz je w środku zimy. Pamiętaj jedynie, że warzywa nie mogą być zbrylone. Świadczy to o tym, że został przerwany ciąg chłodniczy i w którymś momencie nasza mrożona się rozmroziła.
  • Wykorzystując warzywne mrożonki masz olbrzymi wachlarz możliwości. Możesz jeść praktycznie dowolne warzywo w dowolnej porze roku. Wpływa to bardzo korzystnie na stan twojego zdrowia. Wystarczy dodać do tej samej mrożonki sos pesto, inne zioła czy mieszanki przyprawowe aby uzyskać zupełnie inne danie. Można także z każdej mrożonki warzywnej przygotować pyszną aromatyczną zupę (np. zupa krem z mrożonych brokułów z dodatkiem serka pleśniowego do smaku).