Nowe przepisy na mielone
Wybierz swój ulubiony.
Rumiane kuleczki z fetą i papryką
Składniki:
- 60 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 jajko
- 4 cebule
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 kg większych ziemniaków
- 1-2 łyżki grubej soli
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 3 gałązki rozmarynu
- 5 dag migdałów bez skórki
- 1 czerwona papryka
- 10 dag sera feta
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w słupki. Frytki posyp grubą solą i skrop 2 łyżkami oleju. Rozłóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz ok. 30 minut, aż będą chrupiące i rumiane z wierzchu oraz miękkie w środku. Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj. Posyp nimi frytki ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika.
2. Cebule obierz, jedną posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną cebulę, jajko i tartą bułkę. Masę przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób.
3. Migdały posiekaj. Paprykę oczyść, opłucz, pokrój w kosteczkę. Fetę pokrusz. Do sera dodaj paprykę i migdały. Farsz przemieszaj. Z mięsnej masy uformuj 8 placuszków. Na każdym połóż farsz. Zlep i uformuj kulki. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż kotleciki i smaż je przez 4 minuty. Zdejmij z patelni.
4. Pozostałe cebule pokrój w plasterki, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Posyp cukrem i smaż dalej, aż cukier się skarmelizuje. Frykadelki podawaj z frytkami oraz krążkami cebuli w karmelu.
Kotlety wołowe w sosie curry
Składniki:
- 60 dag mielonej wołowiny
- 5 gałązek natki pietruszki
- 20 dag ugotowanych czerwonych buraków
- 1 główka czosnku
- 1 jajko
- 4 szalotki
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 2 łyżki ostrej zielonej pasty curry, 400 ml bulionu wołowego, 20 dag śmietany kremówki, 4 niewielkie ogórki sałatkowe, cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Natkę opłucz, osusz, trochę odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Buraczki pokrój w kosteczkę. Główkę czosnku oczyść, przekrój wzdłuż na pół. Jedną połowę czosnku podziel na ząbki, obierz je i posiekaj. Mięso przełóż do miseczki, dodaj jajko, buraczki oraz posiekaną natkę i czosnek. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z mięsnej masy uformuj małe okrągłe kotleciki, lekko spłaszcz je dłonią.
2. Szalotki obierz, pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Mocno zrumień na nim pozostały czosnek. Dodaj szalotki i krótko razem podduś. Potem dołóż pastę curry. Wlej bulion oraz śmietanę. Sos gotuj 4-5 minut, często mieszając. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż frykadelki i smaż je na średnim płomieniu przez 10-12 minut.
3. Ogórki umyj, wytrzyj, pokrój w słupki. Sos curry przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zmiksuj na gładko. Do sosu włóż frykadelki. Obłóż ogórkami. Danie udekoruj odłożoną natką. Podawaj z ryżem.
Kąski w kołnierzykach z pora i boczku
Składniki:
- 70 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 pora (tylko biała część)
- 10 plasterków wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 garści roszponki
- 40 dag sera mozzarella
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj bułkę tartą, jajko i musztardę. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób.
2. Z przygotowanej masy uformuj 20 niewielkich kuleczek. Por rozetnij wzdłuż, oczyść, opłucz, podziel na pojedyńcze liście. Włóż je na minutę do wrzącej, posolonej wody. Następnie wyjmij i przelej na sitku zimną wodą, osusz. Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół.
3. Frykadelki owiń listkami pora i paseczkami boczku. Smaż 5 minut na rozgrzanym oleju. Cytrynę sparz, osusz, skórkę zetrzyj na cieniutkie paseczki, potem z owocu wyciśnij sok. Wymieszaj go z octem i miodem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Roszponkę opłucz, osusz. Mozzarellę porwij na kawałeczki.
4. Ser i listki sałaty rozłóż na talerzach. Polej sosem i posyp skórką cytrynową. Ułóż frykadelki, od razu podawaj.