Nowoczesna panna cotta
Idealny deser dla całej rodziny.
Składniki:
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
- 1 opakowanie sernika oryginalnego (np. Delecta)
- 800 ml mleka
- 400 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru
- 1 Śnieżka oryginalna (np. Delecta)
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę rozpuść w 500 ml gorącej wody, pozostaw do wystudzenia. Rozlej do 6 salaterek i wstaw do lodówki na godzinę do stężenia.
2. Sernik ubij z 600 ml mleka, wyłóż na galaretkę i wstaw ponownie na 2 godziny do lodówki.
3. W tym czasie zmiksuj truskawki z cukrem i ubij śnieżkę w 200 mleka.
4. Schłodzony deser wyjmij z miseczek na talerzyk zanurzając na kilka sekund salaterkę w gorącej wodzie.
5. Gotowy deser dekoruj truskawkami lub sosem truskawkowym i śnieżką.