Reklama

Reklama

Noworoczne mięsne hity

Gdy świąteczne biesiadowanie już za nami, trudno pożegnać się od razu z wyjątkową aurą, która mu towarzyszy. Zasiądźmy zatem przy stole i poświętujmy wspólnie z rodziną jeszcze przez chwilę przy smakowitych daniach.

Polędwica z pieczarkami w płaszczyku z ciasta

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 2 większe (albo 3 mniejsze) polędwiczki wieprzowe
  • kilka plasterków wędzonego chudego boczku (ew. szynki gotowanej albo pasztetuz wątróbek drobiowych)
  • 40 dag pieczarek
  • 1 op. (ok. 50 dag) ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielony czarny pieprz
  • sól
  • oliwa i klarowane masło do smażenia mięsa oraz pieczarek

Sposób przygotowania

1. Polędwiczki oczyść, opłucz, wytrzyj do sucha. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Włóż mięso, szybko obsmaż je ze wszystkich stron. Potem posyp solą i pieprzem. 

2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z 1 łyżką klarowanego masła. Wrzuć grzyby, smaż 3 minuty. Pod koniec posól do smaku. 

3. Plastry boczku ułóż na 2 kawałkach folii, tak by powstały prostokąty. Pieczarki połącz z natką. Rozłóż na wędlinie. Połóż mięso i pomagając sobie folią, owiń je wędliną. 

4. Mięsne pakiety (każdy osobno) zawiń w ciasto. Posmaruj jajkiem. Ułóż na blasze z pergaminem. Piecz przez 10 minut w 200°C. Zmniejsz temp. do 180°C. Piecz 30 minut,

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje