Noworoczne mięsne hity

Gdy świąteczne biesiadowanie już za nami, trudno pożegnać się od razu z wyjątkową aurą, która mu towarzyszy. Zasiądźmy zatem przy stole i poświętujmy wspólnie z rodziną jeszcze przez chwilę przy smakowitych daniach.

Polędwica w cieście
Polędwica w cieście123RF/PICSEL

Polędwica z pieczarkami w płaszczyku z ciasta

Sposób przygotowania

1. Polędwiczki oczyść, opłucz, wytrzyj do sucha. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Włóż mięso, szybko obsmaż je ze wszystkich stron. Potem posyp solą i pieprzem. 

2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z 1 łyżką klarowanego masła. Wrzuć grzyby, smaż 3 minuty. Pod koniec posól do smaku. 

3. Plastry boczku ułóż na 2 kawałkach folii, tak by powstały prostokąty. Pieczarki połącz z natką. Rozłóż na wędlinie. Połóż mięso i pomagając sobie folią, owiń je wędliną. 

4. Mięsne pakiety (każdy osobno) zawiń w ciasto. Posmaruj jajkiem. Ułóż na blasze z pergaminem. Piecz przez 10 minut w 200°C. Zmniejsz temp. do 180°C. Piecz 30 minut,

Pieczeń z morelami
Pieczeń z morelami123RF/PICSEL

Schab nadziewany morelami

Sposób przygotowania

1. Suszone morele skrop nalewką. Odstaw na 20 minut, aby nasiąkły alkoholem. Schab opłucz, osusz. Długim nożem wytnij kieszeń. Mięso natrzyj majerankiem, solą, pieprzem. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. Spęczniałe owoce osącz, nalewkę zachowaj. Otwór w mięsie napełnij morelami. 

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Obsmaż pieczeń. Schab przełóż do brytfanki. Polej odłożoną nalewką. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz około 90 minut. Ok. 20 minut przed końcem posmaruj konfiturą i posyp posiekanymi migdałami.

Faszerowane podudzia
Faszerowane podudzia123RF/PICSEL

Faszerowane podudzia

Sposób przygotowania

1. Podudzia natnij wzdłuż. Potem wytnij kości. Mięso z podudzi rozłóż na deseczce. Posyp solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Tost namocz w wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Papryki oczyść, opłucz, pokrój. 

2. Do miseczki włóż mięso mielone. Dodaj po 1/3 czosnku i cebuli oraz odciśnięty tost. Wbij jajko. Przypraw musztardą, solą i pieprzem. Wyrób. Farsz rozłóż na płatach mięsa. Zwiń, formując podudzia. Brzegi zepnij. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Włóż podudzia. Smaż przez 10 minut. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij resztę cebuli i czosnku. Dodaj paprykę, a po 5 minutach pomidory. Duś 10 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Do sosu włóż podudzia. Duś razem 10 minut.

Szynka wieprzowa
Szynka wieprzowa123RF/PICSEL

Szynka w ziołach po myśliwsku

1. Szynkę opłucz, osusz. Goździki oraz ziarenka jałowca i ziela angielskiego utłucz w moździerzu. Wymieszaj z keczupem i olejem. Dodaj musztardę, miód, cynamon oraz ostrą paprykę i suszony rozmaryn. Marynatę przypraw solą oraz pieprzem. Mięso włóż do miski, polej marynatą. Wstaw do lodówki na 5 godzin. 

2. Zamarynowane mięso ułóż w żaroodpornej formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 75 minut, smarując często pozostałą marynatą

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas