Noworoczne mięsne hity
Gdy świąteczne biesiadowanie już za nami, trudno pożegnać się od razu z wyjątkową aurą, która mu towarzyszy. Zasiądźmy zatem przy stole i poświętujmy wspólnie z rodziną jeszcze przez chwilę przy smakowitych daniach.

Polędwica z pieczarkami w płaszczyku z ciasta
Składniki
- 2 większe (albo 3 mniejsze) polędwiczki wieprzowe
- kilka plasterków wędzonego chudego boczku (ew. szynki gotowanej albo pasztetuz wątróbek drobiowych)
- 40 dag pieczarek
- 1 op. (ok. 50 dag) ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielony czarny pieprz
- sól
- oliwa i klarowane masło do smażenia mięsa oraz pieczarek
Sposób przygotowania
1. Polędwiczki oczyść, opłucz, wytrzyj do sucha. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Włóż mięso, szybko obsmaż je ze wszystkich stron. Potem posyp solą i pieprzem. 2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z 1 łyżką klarowanego masła. Wrzuć grzyby, smaż 3 minuty. Pod koniec posól do smaku. 3. Plastry boczku ułóż na 2 kawałkach folii, tak by powstały prostokąty. Pieczarki połącz z natką. Rozłóż na wędlinie. Połóż mięso i pomagając sobie folią, owiń je wędliną. 4. Mięsne pakiety (każdy osobno) zawiń w ciasto. Posmaruj jajkiem. Ułóż na blasze z pergaminem. Piecz przez 10 minut w 200°C. Zmniejsz temp. do 180°C. Piecz 30 minut,

Schab nadziewany morelami
Składniki
- 1 i 1/2 kg schabu środkowego
- 40 dag suszonych moreli
- 100 ml nalewki morelowej
- suszony majeranek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 3 łyżki konfitury morelowej
- 3-4 łyżki posiekanych migdałów
Sposób przygotowania
1. Suszone morele skrop nalewką. Odstaw na 20 minut, aby nasiąkły alkoholem. Schab opłucz, osusz. Długim nożem wytnij kieszeń. Mięso natrzyj majerankiem, solą, pieprzem. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. Spęczniałe owoce osącz, nalewkę zachowaj. Otwór w mięsie napełnij morelami. 2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Obsmaż pieczeń. Schab przełóż do brytfanki. Polej odłożoną nalewką. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz około 90 minut. Ok. 20 minut przed końcem posmaruj konfiturą i posyp posiekanymi migdałami.

Faszerowane podudzia
Składniki
- 12 podudzi kurczaka
- 2 puszki pomidorów
- 2 papryki
- 40 dag mielonego mięsa drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka musztardy
- 1 tost
- 1 jajko
- olej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania
1. Podudzia natnij wzdłuż. Potem wytnij kości. Mięso z podudzi rozłóż na deseczce. Posyp solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Tost namocz w wodzie. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Papryki oczyść, opłucz, pokrój. 2. Do miseczki włóż mięso mielone. Dodaj po 1/3 czosnku i cebuli oraz odciśnięty tost. Wbij jajko. Przypraw musztardą, solą i pieprzem. Wyrób. Farsz rozłóż na płatach mięsa. Zwiń, formując podudzia. Brzegi zepnij. 3. Na patelni rozgrzej olej. Włóż podudzia. Smaż przez 10 minut. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij resztę cebuli i czosnku. Dodaj paprykę, a po 5 minutach pomidory. Duś 10 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Do sosu włóż podudzia. Duś razem 10 minut.

Szynka w ziołach po myśliwsku
Składniki
- 1 i 1/3 kg surowej szynki wieprzowej
- marynata
- 2 łyżki keczupu
- 7 łyżek oleju
- 3-4 goździki
- 3 ziarenka jałowca
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- mielona ostra papryka
- suszony rozmaryn
- sól
- pieprz
1. Szynkę opłucz, osusz. Goździki oraz ziarenka jałowca i ziela angielskiego utłucz w moździerzu. Wymieszaj z keczupem i olejem. Dodaj musztardę, miód, cynamon oraz ostrą paprykę i suszony rozmaryn. Marynatę przypraw solą oraz pieprzem. Mięso włóż do miski, polej marynatą. Wstaw do lodówki na 5 godzin. 2. Zamarynowane mięso ułóż w żaroodpornej formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 75 minut, smarując często pozostałą marynatą