Noworoczne mięsne hity

Polędwica w cieście
Polędwica w cieście123RF/PICSEL

Polędwica z pieczarkami w płaszczyku z ciasta

Składniki

  • 2 większe (albo 3 mniejsze) polędwiczki wieprzowe
  • kilka plasterków wędzonego chudego boczku (ew. szynki gotowanej albo pasztetuz wątróbek drobiowych)
  • 40 dag pieczarek
  • 1 op. (ok. 50 dag) ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielony czarny pieprz
  • sól
  • oliwa i klarowane masło do smażenia mięsa oraz pieczarek
8 porcji

Sposób przygotowania

Pieczeń z morelami
Pieczeń z morelami123RF/PICSEL

Schab nadziewany morelami

Składniki

  • 1 i 1/2 kg schabu środkowego
  • 40 dag suszonych moreli
  • 100 ml nalewki morelowej
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • 3-4 łyżki posiekanych migdałów

Sposób przygotowania

Faszerowane podudzia
Faszerowane podudzia123RF/PICSEL

Faszerowane podudzia

Składniki

  • 12 podudzi kurczaka
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 papryki
  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 tost
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
6 porcji

Sposób przygotowania

Szynka wieprzowa
Szynka wieprzowa123RF/PICSEL

Szynka w ziołach po myśliwsku

Składniki

  • 1 i 1/3 kg surowej szynki wieprzowej

- marynata

  • 2 łyżki keczupu
  • 7 łyżek oleju
  • 3-4 goździki
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • mielona ostra papryka
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • pieprz
6 porcji
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?