Nowy sposób na czosnek
Jeśli zależy nam na czosnkowym aromacie szpinaku, ale bardzo delikatnym, wypróbujmy prostą metodę.
Podgrzejmy oliwę na patelni i przez kilka sekund pocierajmy jej brzegi obranym ząbkiem czosnku, nabitym na widelec.
Wrzucamy liście szpinaku i mieszamy tym samym widelcem z nabitym nań czosnkiem. Jeśli przesadzimy z nim, gotujmy potrawę dłużej niż zwykle: dzięki temu jego aromat osłabnie.
Najprostsze danie z czosnkiem to grzanki. Jeśli zależy nam na mocnym smaku, rozcieramy zmiażdżony czosnek z solą i masłem, smarujemy chleb i opiekamy.
W wersji łagodniejszej użyjmy czosnku upieczonego (w całości, w łupince) w piekarniku. Grzanki możemy serwować jako przekąskę lub dodatek do dania (zupy, sałatki).
Bez goryczki
Smażąc czosnek, nie dopuśćmy, by się przypalił, bo potrawa nabierze goryczki. Można natomiast czosnek lekko zrumienić, jeśli używany jest tylko do dosmaczenia oliwy.