Nugetsy rybne z sosem ze śliwki kalifornijskiej

Chrupiące, delikatne mięso z pysznym sosem

Nugetsy
Nugetsymateriały prasowe

Składniki

  • 200 g świeżego dorsza (płat)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 100 g śliwki kalifornijskiej
  • 50 ml soku z mandarynek
  • 50 ml sosu sojowego

Sposób przygotowania

Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem

Czas przygotowania: 20 minut

Rybę umyj, pokrój w podłużne kawałki szerokości 2 cm. Posól, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko wymieszaj z mąką, czosnkiem i mlekiem na gładkie ciasto. Rozkrusz płatki kukurydziane, wymieszaj z płatkami jaglanymi. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, a następnie płatkach. Tak przygotowane nugetsy ułóż na talerzyku, przykryj folią i wstaw do lodówki. Śliwki zalej sokiem z mandarynek, odstaw na noc do namoczenia.

Przygotuj rano

Czas przygotowania: 15 minut

Na patelni rozgrzej olej, usmaż nugetsy z obu stron na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku, przełóż na lunchboxa. Zmiksuj śliwki kalifornijskie z sokiem mandarynkowym w którym się moczyły i sosem sojowym. Przełóż sos do pojemniczka.

Jak zrobić domowe nuggetsy?Interia Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas