Obiad jak z food trucka
Popularne przysmaki serwowane w food truckach możesz przygotować samodzielnie. To nic trudnego!

Frytki na trzy sposoby
Składniki
- 2 słodkie ziemniaki
- 5 zwykłych ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- szklanka piwa
- olej do smażenia
- sól
Sposób przygotowania
1. Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki. Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Smaż ziemniaki 3-5 minut, aż się zrumienią. Odcedź i posól.
2. Trzy zwykłe ziemniaki obierz, pokrój w słupki. Wrzuć do wrzątku, podgotuj (5 minut), odcedź i ostudź. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i piwem. Rozgrzej olej w rondlu. Zanurzaj frytki w cieście i smaż 3-5 minut.
3. Dwa pozostałe ziemniaki pokrój w cieniutkie plastry. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Skrop je olejem, wyłóż na półkę piekarnika. Piecz 20 minut.

Falafel z sosem tahini
Składniki
- 2 marchewki, starte
- 400 g ciecierzycy namoczonej przez noc
- czerwona cebula, posiekana
- po łyżeczce mielonego kuminu i harissy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mąki
- jajko
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- garść zielonej fasolki szparagowej
- garść liści sałaty
- ogórek
- sos tahini
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki tahini
- 3/4 szklanki jogurtu typu greckiego
Sposób przygotowania
1. Zmiksuj i wymieszaj na gładką masę marchewki, ciecierzycę, cebulę, kumin, harissę, proszek do pieczenia, mąkę i jajko. Przypraw do smaku, dodaj 3/4 bułki tartej.
2. Nabieraj łyżką masę i formuj z niej kulki. Obtocz je w pozostałej bułce tartej. W głębokim rondlu rozgrzej olej i usmaż na nim kulki, w porcjach, tak aby były upieczone i złociste.
3. Wymieszaj składniki sosu tahini. Fasolkę ugotuj na parze, przelej zimną wodą, aby nie straciła koloru.
4. Podawaj falafel na liściach sałaty, z fasolką, plastrami ogórka, skropiony odrobiną sosu tahini. Resztę sosu podaj w miseczce obok.

Tacos z kurczakiem
Składniki
- 4 małe filety z kurczaka
- 1/2 szklanki oliwy
- 3 małe cebulki, posiekane
- po łyżeczce mielonej kolendry i kuminu
- 2 papryczki chilli, pokrojone, bez pestek (opcjonalnie)
- łyżeczka startej skórki z 1/2 limonki
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 4 tortille
- po garści świeżej kolendry i rukoli
- limonka
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrój na kawałki 2 cm. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej kurczaka na złoto, mieszając (5 minut). Przełóż do miski i odstaw.
2. Resztę oliwy zmiksuj z cebulkami, mieloną kolendrą i kuminem, papryczkami chilli, skórką i sokiem z limonki oraz wodą.
3. Suszone pomidory odsącz z zalewy i drobno posiekaj. Dodaj je do zmiksowanego sosu i miksuj dalej, aż ponownie uzyska jednolitą konsystencję.
4. Przełóż sos na patelnię, dodaj podsmażone kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż mięso i sos dobrze się podgrzeją. Na drugiej patelni (lub w piekarniku) podgrzej tortille. Przełóż kurczaka w sosie na placki, posyp listkami kolendry i rukolą. Podawaj z ćwiartkami limonki.

Szybka pizza z ricottą
Składniki
- porcja ciasta na dużą pizzę
- 1/3 szklanki oliwy
- szklanka gęstego sosu pomidorowego
- 300 g świeżego serka ricotta
- garść świeżych liści bazylii
Sposób przygotowania
1. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Rozwałkuj ciasto i rozciągnij je na półce. Posmaruj po wierzchu oliwą i odstaw na kilka minut, aby wyrosło.
2. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym. Serek ricotta rozgnieć widelcem. Posyp ricottą pizzę i wstaw półkę do piekarnika. Piecz 10 minut, aż ciasto zrobi się chrupkie, a ricotta się zrumieni. Posyp pizzę listkami świeżej bazylii.