Reklama

Reklama

Obiad jak z food trucka

Popularne przysmaki serwowane w food truckach możesz przygotować samodzielnie. To nic trudnego!

Frytki na trzy sposoby

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 słodkie ziemniaki
  • 5 zwykłych ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szklanka piwa
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania

1. Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki. Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Smaż ziemniaki 3-5 minut, aż się zrumienią. Odcedź i posól. 

2. Trzy zwykłe ziemniaki obierz, pokrój w słupki. Wrzuć do wrzątku, podgotuj (5 minut), odcedź i ostudź. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i piwem. Rozgrzej olej w rondlu. Zanurzaj frytki w cieście i smaż 3-5 minut. 

3. Dwa pozostałe ziemniaki pokrój w cieniutkie plastry. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Skrop je olejem, wyłóż na półkę piekarnika. Piecz 20 minut.  

Reklama

Falafel z sosem tahini

Składniki

  • 2 marchewki, starte
  • 400 g ciecierzycy namoczonej przez noc
  • czerwona cebula, posiekana
  • po łyżeczce mielonego kuminu i harissy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mąki
  • jajko
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • garść liści sałaty
  • ogórek

Składniki - sos tahini

  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tahini
  • 3/4 szklanki jogurtu typu greckiego

Sposób przygotowania

1. Zmiksuj i wymieszaj na gładką masę marchewki, ciecierzycę, cebulę, kumin, harissę, proszek do pieczenia, mąkę i jajko. Przypraw do smaku, dodaj 3/4 bułki tartej. 

2. Nabieraj łyżką masę i formuj z niej kulki. Obtocz je w pozostałej bułce tartej. W głębokim rondlu rozgrzej olej i usmaż na nim kulki, w porcjach, tak aby były upieczone i złociste. 

3. Wymieszaj składniki sosu tahini. Fasolkę ugotuj na parze, przelej zimną wodą, aby nie straciła koloru. 

4. Podawaj falafel na liściach sałaty, z fasolką, plastrami ogórka, skropiony odrobiną sosu tahini. Resztę sosu podaj w miseczce obok. 

Tacos z kurczakiem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 małe filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3 małe cebulki, posiekane
  • po łyżeczce mielonej kolendry i kuminu
  • 2 papryczki chilli, pokrojone, bez pestek (opcjonalnie)
  • łyżeczka startej skórki z 1/2 limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 4 tortille
  • po garści świeżej kolendry i rukoli
  • limonka

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój na kawałki 2 cm. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej kurczaka na złoto, mieszając (5 minut). Przełóż do miski i odstaw. 

2. Resztę oliwy zmiksuj z cebulkami, mieloną kolendrą i kuminem, papryczkami chilli, skórką i sokiem z limonki oraz wodą. 

3. Suszone pomidory odsącz z zalewy i drobno posiekaj. Dodaj je do zmiksowanego sosu i miksuj dalej, aż ponownie uzyska jednolitą konsystencję. 

4. Przełóż sos na patelnię, dodaj podsmażone kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż mięso i sos dobrze się podgrzeją. Na drugiej patelni (lub w piekarniku) podgrzej tortille. Przełóż kurczaka w sosie na placki, posyp listkami kolendry i rukolą. Podawaj z ćwiartkami limonki. 

Szybka pizza z ricottą

Składniki

  • porcja ciasta na dużą pizzę
  • 1/3 szklanki oliwy
  • szklanka gęstego sosu pomidorowego
  • 300 g świeżego serka ricotta
  • garść świeżych liści bazylii

Sposób przygotowania

1. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Rozwałkuj ciasto i rozciągnij je na półce. Posmaruj po wierzchu oliwą i odstaw na kilka minut, aby wyrosło. 

2. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym. Serek ricotta rozgnieć widelcem. Posyp ricottą pizzę i wstaw półkę do piekarnika. Piecz 10 minut, aż ciasto zrobi się chrupkie, a ricotta się zrumieni. Posyp pizzę listkami świeżej bazylii. 
 


Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje