Obiad na każdy dzień tygodnia
Smaczne i proste w przygotowaniu potrawy.

Tortellini z oliwkami i brokułami
Składniki
- ciasto
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- żółtko
- łyżeczka soli
- 3-4 łyżki wody
- farsz
- cebula
- 30 dag szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 3 łyżki parmezanu
- 3 łyżki serka
- ricotta
- szklanka bulionu
- sałatka
- brokuł
- garść czarnych oliwek
- 15 dag fety
- oliwa
- sok z 1/3 cytryny
1. Mąkę przesiej, wymieszaj z jajkami, żółtkiem, solą i wodą. Zagnieć ciasto. Schłodź. Zrumień posiekaną cebulę. Wrzuć szpinak oraz posiekany czosnek, przypraw, duś. Dodaj starty na tarce parmezan i serek ricotta. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój kółka. Nakładaj farsz i zlep krążki jak pierogi, zawiń brzegi i połącz rogi. 2. Gotuj w osolonym wrzątku, z dodatkiem bulionu. Brokuł ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Wymieszaj z oliwkami i fetą. Skrop oliwą i sokiem cytrynowym. Podawaj do tortellini.

Lekka letnia sałatka
Składniki
- sałata endywia
- 3 pomidory
- kulka mozzarelli
- 1/2 czerwonej papryki
- brzoskwinia
- łyżka sezamu
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- łyżeczka syropu z granatu
Sposób przygotowania
1. Sałatę umyj, osusz i porwij. Pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na minutę. Obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Wymieszaj z sałatą. Dodaj pokrojoną mozzarellę, paprykę i brzoskwinię. Sezam upraż na suchej patelni. Posyp sałatkę. 2. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i syropem z granatu. Sałatkę zalej sosem na 15 minut przed podaniem.

Szaszłyki z cebulką, papryką i pieczarkami
Składniki
- 60 dag karkówki wieprzowej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- 3 cebule
- żółta i czerwona papryka
- • 15 dag pieczarek • oliwa
- olej
- 2 łyżki wina
- łyżka masła
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- zioła prowansalskie
- 1,5 szklanki ryżu
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrój, natrzyj przyprawami, obłóż cebulą i chłodź przez noc. Resztę cebuli, papryki i pieczarki pokrój. Patyczki nasmaruj oliwą. Warzywa i mięso nabijaj na patyczki. Zrumień na oleju. 2. Zalej wodą, dodaj wino, masło, sól, pieprz i czosnek granulowany. Duś pod przykryciem. Przecier pomidorowy wymieszaj z przyprawami, zagotuj. Podawaj do szaszłyków z ugotowanym ryżem.

Bakłażany z tofu i cukinią
Składniki
- 2 bakłażany
- sól
- olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag tofu • czerwona papryka
- 2 cukinie
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- sok z cytryny
- sos sojowy
- tymianek
- listki laurowe
Sposób przygotowania
1. Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż lekko środek i oprósz solą. Miąższ z bakłażanów posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zdejmij z patelni i usmaż pokrojone w kostkę tofu. Po chwili dodaj miąższ bakłażanów, pokrojoną paprykę i cukinie. 2. Posyp solą, pieprzem, papryką w proszku, czosnkiem i liśćmi laurowymi. Skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. 3 Duś pod przykryciem około 5 minut. Bakłażany wypełnij farszem i ułóż w brytfannie. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Udekoruj świeżym tymiankiem.

Filet rybny z warzywami
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- sól
- czerwona papryka
- kilka pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki oleju
- czosnek granulowany
- papryka w proszku
- 60 dag filetów z soli
- pieprz
- szklanka mąki
- 4 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki masła
- łyżka soku z cytryny
- bazylia
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość skrop oliwą, wymieszaną z olejem, czosnkiem granulowanym i papryką w proszku. Piecz 30 minut w temp. 180°C. 2. Z umytej ryby wyciągnij pęsetą pozostałe ości. Przypraw solą i pieprzem. Obtocz w mące. Smaż na złoty kolor w maśle klarowanym. Patelnię osusz i rozpuść zwykłe masło. Zdejmij z ognia, wymieszaj z sokiem z cytryny i od razu polej usmażoną rybę. Podawaj z warzywami i bazylią.

Papryka faszerowana
Składniki
- 8 czerwonych, żółtych i zielonych papryk
- 1/2 szklanki ryżu
- sól
- olej
- 2 cebule
- 40 dag mięsa mielonego
- pieprz
- czosnek granulowany
- ostra papryka w proszku
- szklanka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli konserwowej
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 10 dag sera żółtego
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
1. Papryki umyj, wydrąż. Ugotuj ryż. Zeszklij posiekane cebule. Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką w proszku. Gdy się zrumieni, dodaj przecier i czosnek. 2. Wrzuć odcedzoną fasolę i kukurydzę. Po 2 minutach zdejmij z ognia. Całość wymieszaj z ugotowanym ryżem. Papryki napełnij farszem i posyp startym serem. Wyłóż w brytfannie, zalej wodą, obłóż masłem i piecz pod przykryciem godzinę w temp. 180°C. Podawaj z surówką

Duszona wołowina
Składniki
- ok. 1 kg polędwicy wołowej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka sosu sojowego
- zioła prowansalskie
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- olej
- cebula
- 1,5 marchewki
- 1/5 selera
- korzeń pietruszki
- listek laurowy
- sól
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 1,5 kg młodych ziemniaków
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrop octem balsamicznym, oliwą i sosem sojowym. Przypraw ziołami prowansalskimi, pieprzem i obłóż plasterkami czosnku. Odstaw do lodówki na noc. Obsmaż mięso. Zrumień posiekaną cebulę, wlej wodę, dodaj mięso, duś godzinę. 2. W połowie duszenia dodaj obrane i pokrojone warzywa, przypraw, duś pod przykryciem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatkami.