Nietypowe mielone z przepisu Ewy Wachowicz. Od razu zrób dwie porcje

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kotlety mielone Ewy Wachowicz. Z dodatkiem ryżu smakują o niebo lepiej
Kotlety mielone Ewy Wachowicz. Z dodatkiem ryżu smakują o niebo lepiej123RF/PICSEL

Smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych

Ryż z mięsem indyczym. Dobre połączenie

Kotlety mielone dobrze smażyć na maśle klarowanym
Kotlety mielone dobrze smażyć na maśle klarowanym123RF/PICSEL

Kotlety mielone według przepisu Ewy Wachowicz 

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 
  • 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem) 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • sól 
  • bułka tarta 
  • pieprz 
  • masło klarowane do smażenia
  • Do podania: sos pomidorowy
  1. Ryż ugotować "na gęsto" i odstawić do wystudzenia. 
  2. Masło roztopić na patelni i usmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Odłożyć na bok. 
  3. Mięso mielone przełożyć do miski. 
  4. Przecisnąć czosnek. 
  5. Wybić jajko. 
  6. Dodać zezłoconą cebulę i ugotowany ryż. 
  7. Przyprawić solą i pieprzem. 
  8. Dobrze wyrobić. Dłonie zwilżyć wodą i uformować niewielkie kotlety. 
  9. Obtoczyć w bułce tartej - nadmiar strzepać. 
  10. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. 
  11. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 
"Ewa gotuje": Kotlety mielone z ryżemPolsat