Nietypowe mielone z przepisu Ewy Wachowicz. Od razu zrób dwie porcje

Alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Zamiast wieprzowiny, chude mięso indycze. Ale to nie jest jedyna zmiana. Ewa Wachowicz dodaje coś jeszcze. - Mamy wtedy dwa w jednym. Idealne połączenie białka i węglowodanów - przyznaje znana restauratorka, prowadząca program "Ewa Gotuje".

Kotlety mielone Ewy Wachowicz. Z dodatkiem ryżu smakują o niebo lepiej
Kotlety mielone Ewy Wachowicz. Z dodatkiem ryżu smakują o niebo lepiej123RF/PICSEL

Smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych

- Kotlety mielone, czy jak mówimy w Krakowie sznycle, robimy zazwyczaj z mięsa wieprzowego, a można je bez problemu zastąpić indykiem. Mięso jest chude, a więc dietetyczne. Bardzo szybko się przyrządza, więc nie potrzebuje dodatkowej obróbki termicznej - zauważa Ewa Wachowicz. 

Dlaczego jeszcze warto zastąpić wieprzowinę czy wołowinę mięsem indyczym? Mięso indycze jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, a te m.in. wspiera regenerację mięśni, wzmacnia odporność. Jest to także propozycja lekkostrawna, czyli stanowi dobry wybór dla osób z problemami trawiennymi, dzieci czy seniorów. To także cenne źródło selenu, fosforu, cynku, witaminy B6 B12.

Ryż z mięsem indyczym. Dobre połączenie

Kotlety mielone z dodatkiem ryżu to jeszcze zdrowsza i bardziej sycąca wersja tradycyjnych kotletów. Ryż (szczególnie brązowy lub pełnoziarnisty) to lekkostrawne źródło węglowodanów, które dodaje energii i zapewnia uczucie sytości na długo. Dodanie ryżu zmniejsza kaloryczność kotletów, w porównaniu do tych z dużą ilością tłustego mięsa czy bułki tartej. Sprawia również, że kotlety mielone  są delikatniejsze w smaku.

Kotlety mielone dobrze smażyć na maśle klarowanym
Kotlety mielone dobrze smażyć na maśle klarowanym123RF/PICSEL

Kotlety mielone według przepisu Ewy Wachowicz

Zanim zabierzemy się za przygotowanie kotletów mielonych z ryżem, kilka wskazówek od Ewy Wachowicz. Pamiętaj, aby do mięsa dodać przeciśnięty czosnek. Niech nie kusi cię przeszklenie go razem z cebulką. - Przeciśnięty czosnek jest bardziej charakterny w gotowej potrawie. Gdy zeszklimy go z cebulką, to straci swoją ostrość - wyjaśnia Wachowicz.

Ważne jest też dobre wyrobienie mięsa, to gwarancja, że po usmażeniu kotlety będą trzymać formę. A co zrobić, żeby mięso podczas lepienia kotletów nie lepiło się do rąk. Wachowicz proponuje ręce zmoczyć delikatnie w wodzie. I jeszcze jedno. Do smażenia kotletów prowadząca program "Ewa gotuje" poleca masło klarowane. - Uważam, że są wtedy najsmaczniejsze - dodaje.

Składniki na kotlety mielone z ryżem: 

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 
  • 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem) 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • sól 
  • bułka tarta 
  • pieprz 
  • masło klarowane do smażenia
  • Do podania: sos pomidorowy

Przygotowanie kotletów mielonych z ryżem:

  1. Ryż ugotować "na gęsto" i odstawić do wystudzenia. 
  2. Masło roztopić na patelni i usmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Odłożyć na bok. 
  3. Mięso mielone przełożyć do miski. 
  4. Przecisnąć czosnek. 
  5. Wybić jajko. 
  6. Dodać zezłoconą cebulę i ugotowany ryż. 
  7. Przyprawić solą i pieprzem. 
  8. Dobrze wyrobić. Dłonie zwilżyć wodą i uformować niewielkie kotlety. 
  9. Obtoczyć w bułce tartej - nadmiar strzepać. 
  10. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. 
  11. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Kotlety można podawać z sosem pomidorowym. Wystarczy usmażyć posiekaną cebulę, dodać trochę pokrojonego selera naciowego i pokrojone pomidory z puszki (wraz z sokiem). Następnie podgrzać i ewentualnie zmiksować.

"Ewa gotuje": Kotlety mielone z ryżemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas