Nietypowe mielone z przepisu Ewy Wachowicz. Od razu zrób dwie porcje

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kotlety mielone Ewy Wachowicz. Z dodatkiem ryżu smakują o niebo lepiej
Kotlety mielone Ewy Wachowicz. Z dodatkiem ryżu smakują o niebo lepiej123RF/PICSEL

Smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych

Zobacz również:

    Ryż z mięsem indyczym. Dobre połączenie

    Kotlety mielone dobrze smażyć na maśle klarowanym
    Kotlety mielone dobrze smażyć na maśle klarowanym123RF/PICSEL

    Kotlety mielone według przepisu Ewy Wachowicz 

    • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 
    • 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem) 
    • 1 cebula 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 1 jajko 
    • sól 
    • bułka tarta 
    • pieprz 
    • masło klarowane do smażenia
    • Do podania: sos pomidorowy
    1. Ryż ugotować "na gęsto" i odstawić do wystudzenia. 
    2. Masło roztopić na patelni i usmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Odłożyć na bok. 
    3. Mięso mielone przełożyć do miski. 
    4. Przecisnąć czosnek. 
    5. Wybić jajko. 
    6. Dodać zezłoconą cebulę i ugotowany ryż. 
    7. Przyprawić solą i pieprzem. 
    8. Dobrze wyrobić. Dłonie zwilżyć wodą i uformować niewielkie kotlety. 
    9. Obtoczyć w bułce tartej - nadmiar strzepać. 
    10. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. 
    11. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

    Zobacz również:

    "Ewa gotuje": Kotlety mielone z ryżemPolsat