Obiad pachnący owocami

Daj się skusić na polędwiczkę z gruszką czy kurczaka z winogronami! I przekonaj się, że mięso nie stanie się słodkie. Za to będzie kruche, soczyste i wyraziste.

Schabowe z kością ze słodko-pikantnymi jabłkami

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 plastry schabu z kością (każdy ok. 200 g)
  • 4 rumiane jabłka
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka drobno startej skórki pomarańczowej
  • szklanka soku pomarańczowego
  • główka sałaty radicchio

Sposób przygotowania

1. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Usmaż na niej kotlety, po 5 minut z każdej strony, tak aby były brązowe. Zdejmij je z patelni, przykryj, trzymaj w cieple. 

2. Jabłka umyj i pokrój w różny sposób: w plastry, na ćwiartki, cząstki i połówki. 

3. Ponownie rozgrzej patelnię z resztą oliwy, wrzuć jabłka i smaż je chwilę, mieszając, tak aby pozostały twardawe i nie rozpadły się. Zdjemij jabłka z patelni. 

4. Na patelnię po jabłkach wlej sos sojowy i sok pomarańczowy. Wsyp posiekany imbir, cukier i skórkę pomarańczową. Zagotuj wszystko i zredukuj ogień. Duś 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Dołóż ponownie jabłka, wymieszaj je z sosem. 

5. Półmisek wyłóż listkami radicchio. Ułóż kotlety, a na nie wyłóż jabłka. Polej sosem, który pozostał na patelni. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje