Reklama

Reklama

Obiad pachnący owocami

Daj się skusić na polędwiczkę z gruszką czy kurczaka z winogronami! I przekonaj się, że mięso nie stanie się słodkie. Za to będzie kruche, soczyste i wyraziste.

Schabowe z kością ze słodko-pikantnymi jabłkami

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 plastry schabu z kością (każdy ok. 200 g)
  • 4 rumiane jabłka
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka drobno startej skórki pomarańczowej
  • szklanka soku pomarańczowego
  • główka sałaty radicchio

Sposób przygotowania

1. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Usmaż na niej kotlety, po 5 minut z każdej strony, tak aby były brązowe. Zdejmij je z patelni, przykryj, trzymaj w cieple. 

2. Jabłka umyj i pokrój w różny sposób: w plastry, na ćwiartki, cząstki i połówki. 

3. Ponownie rozgrzej patelnię z resztą oliwy, wrzuć jabłka i smaż je chwilę, mieszając, tak aby pozostały twardawe i nie rozpadły się. Zdjemij jabłka z patelni. 

4. Na patelnię po jabłkach wlej sos sojowy i sok pomarańczowy. Wsyp posiekany imbir, cukier i skórkę pomarańczową. Zagotuj wszystko i zredukuj ogień. Duś 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Dołóż ponownie jabłka, wymieszaj je z sosem. 

5. Półmisek wyłóż listkami radicchio. Ułóż kotlety, a na nie wyłóż jabłka. Polej sosem, który pozostał na patelni. 

Reklama

Szaszłyki z karkówki i brzoskwiń

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki dżemu morelowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka gęstego sosu pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • 500 g karkówki, pokrojonej w dużą kostkę
  • czerwona cebula, pokrojona w cząstki
  • 2 twardawe brzoskwinie, pokrojone
  • czerwona papryka, pokrojona w kawałki

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj dżem, ocet jabłkowy, sos pomidorowy i oliwę. Dodaj mięso i wymieszaj dokładnie, aby marynata pokryła wszystkie kawałki. Przykryj i wstaw do lodówki na 15 minut. 

2. Namocz wodą 8 patyczków do szaszłyków. Nakładaj na nie na przemian przygotowane składniki: mięso, cebulę, brzoskwinie, paprykę. Posmaruj szaszłyki oliwą. 

3. Rozgrzej patelnię grillową lub włącz funkcję grillowania w piekarniku. Grilluj szaszłyki 10-15 minut, obracając je, aż będą upieczone i złociste.

Pieczona pierś kaczki w sosie z czerwonych porzeczek i jabłek

Składniki

  • 4 piersi kaczki
  • łyżka majeranku
  • 2 kwaśne jabłka, np. antonówki
  • 2 garście mrożonych czerwonych porzeczek (mogą być mieszane z czarnymi)
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka miodu
  • 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina

Sposób przygotowania

'

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 

2. Ponacinaj w kratkę skórę filetów. Rozgrzej patelnię i ułóż na niej mięso, skórą do dołu. Smaż ok. 10 minut, odlej nadmiar tłuszczu, obróć piersi i smaż jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec obsyp je majerankiem. Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego, przypraw do smaku, wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Zostaw w cieple, aby doszły. 

3. Do tłuszczu z kaczki pozostałego na patelni dodaj masło. Pokrój jabłka i wrzuć na patelnię. Smaż na małym ogniu 5 minut, potem dodaj porzeczki i wino. Duś, mieszając, aż sos zgęstnieje (10 minut), dodaj miód. Podgrzej, zdejmij z ognia. 4 Gorące piersi kaczki pokrój w plastry. Podawaj z sosem owocowym.

Gruszki w cieście francuskim, zapiekane z kurczakiem i serem

Czas przyrządzenia: ok. 40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
  • łyżeczka masła
  • 2 gruszki
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 150 g mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego

Sposób przygootowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozmroź, rozwałkuj i podziel na 4 porcje. 

2. Kokilki do zapiekania lekko natłuść masłem. Wyłóż je ciastem francuskim. 

3. Gruszki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Nie obieraj. Wykrój z nich gniazda nasienne. Ustaw połówki gruszek pośrodku kokilek z ciastem. 

4. Masło rozgrzej na patelni i podsmaż na nim mielone mięso, aż zbrązowieje (5 minut). Przełóż mięso do kokilek, dookoła gruszek. 

5. Ser pleśniowy rozgnieć widelcem. Rozłóż go na wierzchu zapiekanek. Wstaw kokilki do piekarnika. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni, a gruszki lekko skarmelizują.  

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy