Obiad "po chłopsku"

Chłopski garnek z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem to bardzo konkretna oraz sycąca propozycja dania obiadowego. Powstaje z prostych, łatwo dostępnych składników, właściwie robiąc się sam.

Smaczny i pożywny
Smaczny i pożywny123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki (o grubości ok. 0,5 cm).

2. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulkę, po czym wrzucamy pokrojone mięsa, a po kilku minutach też czosnek. Dusimy całość pod przykryciem na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. 

4. Gdy ziemniaki będą miękkie, a mięsa apetycznie zrumienione, zdejmujemy danie z ognia, doprawiamy. Na talerzach dekorujemy gotowe danie zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas