Ogórek: Goi rany i poprawia jędrność skóry

Bogate w witaminy A i C, kwas foliowy, błonnik pokarmowy, magnez, potas i krzemionkę ogórki dostarczają nam nie tylko doskonałych walorów smakowych, ale jednocześnie zapewniają bogactwo cennych, leczniczych właściwości. Zapobiegają zakwaszeniu organizmu i utracie z niego wody, poprawiają jędrność cery, optymalizują pracę pęcherza moczowego, nerek i wątroby oraz pomagają pokonywać dolegliwości związane z chorobami żołądka oraz płuc. Stanowią również remedium na słabe, łamiące oraz rozdwajające się paznokcie. Z kolei regularne picie soku z ogórka pomaga leczyć wypryski i wspiera gojenie się naskórka.

article cover
©123RF/PICSEL

Pochodzenie ogórka

©123RF/PICSEL

Ogórek - podobnie jak cukinia, arbuz czy dynia - należy do roślin z rodziny dyniowatych i pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, obecnie można go jednak spotkać na każdym kontynencie. Co ciekawe, zastosowanie popularnego, zielonego warzywa od dawien dawna nie sprowadza się jedynie do celów kulinarnych. Jego właściwości zdrowotne, a szczególnie wyjątkowo korzystny wpływ na skórę, docenili już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie.

Wygląd ogórka

Ogórki mają zazwyczaj cylindryczny kształt oraz długość nie przekraczającą 23 centymetrów. Wielkość warzywa zależy jednak od wielu czynników, a przede wszystkim sposobu uprawy. Łupa ogórka - która w zależności od gatunku przybiera barwę zieloną lub białą - może być całkowicie gładka lub rowkowata. Z kolei jasnozielony miąższ ogórka stanowi doskonałe źródło wody i dostarcza doskonałego smaku.

Ogórek a kulinaria

Wyjątkowe walory smakowe ogórka i jego szerokie zastosowanie doceniają kucharze. Można go równie dobrze smakować na surowo, jak i przyrządzać na ich bazie apetyczne potrawy i przetwory. Szczególną popularnością cieszą się zupy, sałatki, sosy i kremy oraz oczywiście kiszonki i korniszony. Miłośników tych dwóch ostatnich nie brakuje przede wszystkim w Europie.

Tłusta i świecąca cera

©123RF/PICSEL

Ogórki są bogate w krzemionkę, która zapewnia zdrowie tkanki łącznej w mięśniach, więzadłach oraz ścięgnach, dlatego picie soku z tego warzywa jest tak często rekomendowane przez lekarzy. Ponadto wysoka zawartość wody sprawia, że ogórek sam w sobie działa jako środek nawilżający. Ekstrakt z niego często wykorzystywany jest do miejscowego leczenia różnego rodzaju schorzeń skóry, w tym oparzeń słonecznych oraz obrzęku wokół oczu.

Dzięki zawartości kwasu askorbinowego oraz kwasu kawowego ogórki zapobiegają utracie wody z organizmu. Stosowane są też w celu zapobiegania nadmiernemu błyszczeniu się cery.

Ogórek zapobiega zaparciom i wspomaga nerki

Ogórki stanowią idealne połączenie błonnika oraz wody i dzięki temu chronią nasz organizm zarówno przed zaparciami, jaki i kamieniami nerkowymi, co potwierdzają przeprowadzone badania.

Poza bardzo dużą ilością wody (około 96 procent), która jest w stanie skutecznie zaspokoić pragnienie, ogórki stanowią doskonałe źródło witaminy C, krzemionki, potasu oraz magnezu, a ich skórka witaminy A. Dlatego warto czasem zrezygnować z obierania warzywa.

Ogórek kontroluje ciśnienie krwi

©123RF/PICSEL

Przeprowadzone badania wskazują, że ogórki mogą bezpośrednio wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi do normalnego poziomu. Efekty są jeszcze bardziej obiecujące w przypadku osób, których dieta jest wzbogacona dodatkowo o owoce morze, chudy nabiał oraz chude mięso i duże ilości wody.

Ogórek a cukrzyca

Ogórki zawierają hormon, który jest niezbędny w procesie produkcji insuliny oraz stanowią źródło przyczyniających się do zwiększenia poziomu glukozy oraz łatwo trawionych przez diabetyków węglowodanów.

Ogórki a zdrowe ciało

Ogórki mają doskonałe właściwości oczyszczające i aktywnie uczestniczą w procesie usuwania odpadów nagromadzonych w organizmie. W wielu przypadkach okazały się też bardzo skuteczne w leczeniu stanów zapalnych.

Ogórki uważane są również za naturalny środek moczopędny. Jedząc je unikniemy zatrzymywania się wody w organizmie. Poza pęcherzem moczowym optymalizują także pracę nerek i wątroby oraz pomagają pokonywać dolegliwości związane z chorobami żołądka oraz płuc. Stanowią również remedium na słabe, łamiące oraz rozdwajające się paznokcie. Z kolei regularne picie soku z ogórka pomaga leczyć wypryski i wspomaga gojenie naskórka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas