Ogórki małosolne - bliscy Ewy Wachowicz za nimi przepadają
Od jakiegoś już czasu bez problemu można kupić ogórki gruntowe. Moi domownicy to w większości miłośnicy ogórków małosolnych. Proponuję zakisić ogórki i już po kilku dniach cieszyć się ich smakiem!
Składniki na ogórki małosolne:
- ogórki
- korzeń chrzanu
- 3 ząbki czosnku
- gałązka kopru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- zalewa solna
Opis przygotowania (proporcje na 2 litrowy słoik z szeroką szyjką):
- Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki.
- Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku.
- Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 2-3 części - dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące).
- Dodać czosnek, gałązkę kopru i ziele angielskie.
- Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody - 30 g soli).
- Przykryć chlebem.
- Zakręcić.
- Ogórki będą gotowe po 3-4 dniach.
Polecamy również: Mrożona kawa proteinowa: Prosty przepis na pełen energii napój