Ogórki małosolne - bliscy Ewy Wachowicz za nimi przepadają

Od jakiegoś już czasu bez problemu można kupić ogórki gruntowe. Moi domownicy to w większości miłośnicy ogórków małosolnych. Proponuję zakisić ogórki i już po kilku dniach cieszyć się ich smakiem!

Ogórki kiszone i ogórki małosolne to prawdziwy polski przysmak. Niestety, niektórzy powinni z niego zrezygnować
Ogórki kiszone i ogórki małosolne to prawdziwy polski przysmak. Niestety, niektórzy powinni z niego zrezygnować123RF/PICSEL

Składniki na ogórki małosolne: 

  • ogórki
  • korzeń chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka kopru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • zalewa solna 

Opis przygotowania (proporcje na 2 litrowy słoik z szeroką szyjką):

  1. Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki. 
  2. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. 
  3. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 2-3 części - dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące).
  4. Dodać czosnek, gałązkę kopru i ziele angielskie. 
  5. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody - 30 g soli). 
  6. Przykryć chlebem. 
  7. Zakręcić. 
  8. Ogórki będą gotowe po 3-4 dniach.
„Ewa gotuje”: Papryki kiszone z kapustąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas