Kawa proteinowa będzie hitem lata. Oto jak działa na organizm
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Większość z nas pije ją z mlekiem, mlekiem roślinnym lub śmietanką, latem sporą popularnością cieszy się także tonic espresso. Hitem tego sezonu będzie jednak wysokobiałkowa kawa proteinowa, którą pokochają fani aktywności fizycznej i osoby będące na diecie. Przepis na nią jest bardzo prosty!
Zobacz również:
W ostatnich latach modne stały się napoje na bazie kawy takie jak np. espresso tonic, kawa z oliwą z oliwek czy kawa kuloodporna. Hitem tego sezonu będzie jednak mrożona kawa proteinowa. Czym jest i jak ją przygotować?
Mrożona kawa proteinowa będzie hitem lata. Jak ją przygotować?
Mrożoną kawę proteinową przygotowujemy z kawy, smakowej odżywki białkowej i mleka. W jednej porcji napoju znajdują się tylko 144 kalorie, 26 gramów białka, 4 gramy węglowodanów i zaledwie 1 gram tłuszczu. Po taką kawę z powodzeniem mogą więc sięgać osoby będące na diecie i pilnujące kalorii.
Odżywka białkowa dostarcza wysokiej jakości białka, mleko jest cennym źródłem wapnia, a dorzucone do napoju kostki lodu gwarantują orzeźwiający efekt. Jak przygotować ten pełen energii napój?
Co potrzebujemy do przygotowania kawy proteinowej? Składniki
- odżywka białkowa smakowa - 25 g,
- mleko 2 proc. - niecałe 1/2 szklanki (100 g),
- kawa - 1/2-3/4 kubka (80-120 g),
- kostki lodu - garść.
Przygotowanie kawy proteinowej
1. Zaparz 1-2 porcji espresso lub 3/4 kubka mocnej kawy. Poczekaj aż kawa się wystudzi.
2. Wrzuć do blendera garść kostek lodu, wlej mleko, odżywkę białkową i przestudzoną kawę. Zmiksuj wszystko na gładką, jednolitą konsystencję.
3. Napój przelej do kubka i wypij ze smakiem!
Zobacz również: Dodaj oliwę z oliwek do kawy. Organizm co podziękuje