Kawa proteinowa będzie hitem lata. Oto jak działa na organizm

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Większość z nas pije ją z mlekiem, mlekiem roślinnym lub śmietanką, latem sporą popularnością cieszy się także tonic espresso. Hitem tego sezonu będzie jednak wysokobiałkowa kawa proteinowa, którą pokochają fani aktywności fizycznej i osoby będące na diecie. Przepis na nią jest bardzo prosty!

Mrożoną kawę proteinową przygotujesz dosłownie w kilka chwil
Mrożoną kawę proteinową przygotujesz dosłownie w kilka chwil 123RF/PICSEL

W ostatnich latach modne stały się napoje na bazie kawy takie jak np. espresso tonic, kawa z oliwą z oliwek czy kawa kuloodporna. Hitem tego sezonu będzie jednak mrożona kawa proteinowa. Czym jest i jak ją przygotować?

Mrożona kawa proteinowa będzie hitem lata. Jak ją przygotować?

Mrożoną kawę proteinową przygotowujemy z kawy, smakowej odżywki białkowej i mleka. W jednej porcji napoju znajdują się tylko 144 kalorie, 26 gramów białka, 4 gramy węglowodanów i zaledwie 1 gram tłuszczu. Po taką kawę z powodzeniem mogą więc sięgać osoby będące na diecie i pilnujące kalorii.

Odżywka białkowa dostarcza wysokiej jakości białka, mleko jest cennym źródłem wapnia, a dorzucone do napoju kostki lodu gwarantują orzeźwiający efekt. Jak przygotować ten pełen energii napój?

Co potrzebujemy do przygotowania kawy proteinowej? Składniki

  • odżywka białkowa smakowa - 25 g,
  • mleko 2 proc. - niecałe 1/2 szklanki (100 g),
  • kawa - 1/2-3/4 kubka (80-120 g),
  • kostki lodu - garść. 

Przygotowanie kawy proteinowej

1. Zaparz 1-2 porcji espresso lub 3/4 kubka mocnej kawy. Poczekaj aż kawa się wystudzi.

2. Wrzuć do blendera garść kostek lodu, wlej mleko, odżywkę białkową i przestudzoną kawę. Zmiksuj wszystko na gładką, jednolitą konsystencję.

3. Napój przelej do kubka i wypij ze smakiem!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas