Ogórki na słodko - superprzekąska
Świetne na przystawkę.
Składniki:
- 3 kg ogórków
- Zalewa: 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 czubata łyżka soli 1 czubata łyżeczka cukru 2 szklanki octu białego winnego 3 szklanki wody 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj, wrzuć do wrzątku i gotuj 5 minut. Przygotuj zalewę: połącz składniki i zagotuj. Odcedzone ogórki rozłóż do wyparzonych słoików, wlej zalewę. Pasteryzuj ok. 15 minut (wieczka słoików powinny się uwypuklić i delikatnie "strzelić").
2. W podobny sposób możesz przygotować inne warzywa, np. 1 kalafior, 1 cukinia, 3 czerwone papryki, 4 marchewki, 350 g fasolki szparagowej. Umyj je i pokrój na kawałki lub w plastry (oprócz fasolki). Dalej przygotuj tak jak ogórki, z tym że w słoikach możesz umieszczać warzywa kolorowymi warstwami.