Ogórki na słodko - superprzekąska

Świetne na przystawkę.

Ogórki kiszone kochają wszyscy Polacy
Ogórki kiszone kochają wszyscy Polacy 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • Zalewa: 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 czubata łyżka soli 1 czubata łyżeczka cukru 2 szklanki octu białego winnego 3 szklanki wody 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

1. Ogórki dokładnie umyj, wrzuć do wrzątku i gotuj 5 minut. Przygotuj zalewę: połącz składniki i zagotuj. Odcedzone ogórki rozłóż do wyparzonych słoików, wlej zalewę. Pasteryzuj ok. 15 minut (wieczka słoików powinny się uwypuklić i delikatnie "strzelić").

2. W podobny sposób możesz przygotować inne warzywa, np. 1 kalafior, 1 cukinia, 3 czerwone papryki, 4 marchewki, 350 g fasolki szparagowej. Umyj je i pokrój na kawałki lub w plastry (oprócz fasolki). Dalej przygotuj tak jak ogórki, z tym że w słoikach możesz umieszczać warzywa kolorowymi warstwami.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas