Ogórki słodko-ostre
Ogórki umyj, osusz. W słoiku ułóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę mielonego.
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 3/4 szklanki octu
- szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek ostrej musztardy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz mielony i w ziarnach
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyj, osusz. W słoiku ułóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę mielonego. Ułóż ogórki i przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, dodaj musztardę, wymieszaj. Gorącą zalewą zalej ogórki. Pasteryzuj 10 minut.
Kwaszone? Przygotuj solankę (2 litry wrzątku i 2 łyżki soli). Ułóż ogórki (1 kg), czosnek, koper, liść chrzanu i kawałek korzenia. Zalej solanką, zakręć i zostaw na 2-3 tygodnie.
Rada: Dodaj odrobinę chilli - zyskasz ciekawy smak!