Reklama

Reklama

Ogórki słodko-ostre

Ogórki umyj, osusz. W słoiku ułóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę mielonego.

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki octu
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek ostrej musztardy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz mielony i w ziarnach

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyj, osusz. W słoiku ułóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę mielonego. Ułóż ogórki i przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, dodaj musztardę, wymieszaj. Gorącą zalewą zalej ogórki. Pasteryzuj 10 minut.

Kwaszone? Przygotuj solankę (2 litry wrzątku i 2 łyżki soli). Ułóż ogórki (1 kg), czosnek, koper, liść chrzanu i kawałek korzenia. Zalej solanką, zakręć i zostaw na 2-3 tygodnie.

Rada: Dodaj odrobinę chilli - zyskasz ciekawy smak!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje