Ogórkowa z kaszą jaglaną

Rozgrzeje w chłodne dni

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ugotuj wywar: do 0,5 litra zimnej wody włóż skrzydełka. Zagotuj je, i gdy pojawią się szumowiny, wyjmij mięso. Opłucz je i włóż do 0,5 litra czystej, zimnej wody. Dodaj listki i ziele, wsyp szczyptę soli. Zagotuj. 

2. Obierz i umyj ziemniaki, marchew, seler. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i seler zetrzyj grubo na tarce. Warzywa włóż do wywaru, gotuj 15 min. Ogórki też zetrzyj na tarce, dodaj do wywaru. Gotuj 5 min. 

3. Bulion wlej do osobnego garnka, mocno go podgrzej. Por dobrze oczyść i opłucz, pokrój w plasterki, dodaj do bulionu. Gotuj 10 min. Kaszę wsyp na sitko, wypłucz pod bieżącą wodą (dzięki temu nie będzie gorzka po ugotowaniu). Wsyp ją do bulionu i gotuj do miękkości, czyli ok. 10 minut. Gdy kasza będzie już miękka, zmiksuj bulion razem z porem.

4. Z wywaru wyjmij skrzydełka, mięso oczyść ze skóry i kości. Wywar połącz z bulionem z kaszą. Dodaj kawałeczki mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut na malutkim ogniu. Przed podaniem ew. udekoruj listkami natki.

Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas