Ogórkowa z koperkiem

Prosty przepis na zupę ogórkową

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 tuszki kurczaka
  • 4-5 ogórków kwaszonych
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 2/3 szkl. śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Tuszkę kurczaka podziel na porcje. Mięso opłucz. Włóż do garnka. Zalej ok. 7 szklankami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru. Dołóż przyprawy. Gotuj 45 minut.

Ziemniaki i włoszczyznę (w zależności od rodzaju) obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj do zupy ok. 15 minut przed końcem gotowania. Ogórki pokrój w plasterki. Włóż je do zupy, gdy warzywa będą już miękkie.

Jeśli lubisz zabielaną zupę, śmietanę dobrze wymieszaj z mąką. Wlej do zupy. Przypraw ją do smaku. Koperek posiekaj, opłucz. Posyp nim gotową zupę.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas