Ogórkowa z koperkiem
Prosty przepis na zupę ogórkową
Składniki:
- 1/2 tuszki kurczaka
- 4-5 ogórków kwaszonych
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2-3 duże ziemniaki
- 2/3 szkl. śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 pęczka koperku
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Tuszkę kurczaka podziel na porcje. Mięso opłucz. Włóż do garnka. Zalej ok. 7 szklankami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru. Dołóż przyprawy. Gotuj 45 minut.
Ziemniaki i włoszczyznę (w zależności od rodzaju) obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Dodaj do zupy ok. 15 minut przed końcem gotowania. Ogórki pokrój w plasterki. Włóż je do zupy, gdy warzywa będą już miękkie.
Jeśli lubisz zabielaną zupę, śmietanę dobrze wymieszaj z mąką. Wlej do zupy. Przypraw ją do smaku. Koperek posiekaj, opłucz. Posyp nim gotową zupę.