Ogórkowy chłodnik
Do przygotowania orzeźwiającej zupy nadaje się praktycznie każde warzywo lub owoc, a teraz jest ich najwięcej. Za chłodnikami przemawia również fakt, że ich zrobienie nie zajmuje wiele czasu.
Zagotuj 1/2 l wody, dosyp bulion i ponownie zagotuj. Ostudź. Wyszoruj ogórki, połowę jednego odłóż, resztę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, a następnie zmiksuj. Wymieszaj z ostudzonym bulionem, śmietaną i jogurtem. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mocno schłódź.
Rzodkiewki pozbaw zielonych liści, porządnie wyszoruj i pokrój w słupki. 3/4 wymieszaj z zupą. Gdy przygotowujesz chłodnik z krewetkami, ułóż podgotowane owoce morza na sicie i przelej wrzątkiem. Odsącz. Zimny chłodnik przelej do wazy, dodaj krewetki. Posyp resztą rzodkiewek oraz odłożonym, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem. Zupa jest doskonała z chrupkim pieczywem lub młodymi ziemniakami z wody.