Reklama

Reklama

Ogórkowy chłodnik

Do przygotowania orzeźwiającej zupy nadaje się praktycznie każde warzywo lub owoc, a teraz jest ich najwięcej. Za chłodnikami przemawia również fakt, że ich zrobienie nie zajmuje wiele czasu.

Składniki

  • 2 łyżki bulionu instant,
  • 80 dag ogórków wężowych,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 15 dag jogurtu naturalnego,
  • 15 dag gęstej kwaśnej śmietany,
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 25 dag mrożonych krewetek koktajlowych (niekoniecznie),
  • koperek do dekoracji.

Zagotuj 1/2 l wody, dosyp bulion i ponownie zagotuj. Ostudź. Wyszoruj ogórki, połowę jednego odłóż, resztę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, a następnie zmiksuj. Wymieszaj z ostudzonym bulionem, śmietaną i jogurtem. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mocno schłódź.

Reklama

Rzodkiewki pozbaw zielonych liści, porządnie wyszoruj i pokrój w słupki. 3/4 wymieszaj z zupą. Gdy przygotowujesz chłodnik z krewetkami, ułóż podgotowane owoce morza na sicie i przelej wrzątkiem. Odsącz. Zimny chłodnik przelej do wazy, dodaj krewetki. Posyp resztą rzodkiewek oraz odłożonym, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem. Zupa jest doskonała z chrupkim pieczywem lub młodymi ziemniakami z wody.  

Dowiedz się więcej na temat: chłodnik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje