Okrasa stworzył coś genialnego. To hybryda tatara i pasty rybnej
Sałatka śledziowa będąca hybrydą tatara ze śledzia i pasty śledziowej – czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak, zwłaszcza gdy mowa o spektakularnych posiłkach przygotowanych przez Karola Okrasę. Wyjaśniamy, jak zrobić wspomnianą sałatkę, posiłkując się przepisem jednego z najlepszych, polskich kucharzy.

Jak mieć pewność, że sałatka śledziowa wyjdzie nam doskonała? Wystarczy kierować się wskazówkami kulinarnych autorytetów i korzystać z ich przepisów. Tym razem swój sekret na udany posiłek w postaci sałatki śledziowej, będącej połączeniem tatara śledziowego i pasty rybnej, zdradza Karol Okrasa.
Kucharz na youtubowym kanale Kuchni Lidla dokładnie tłumaczy, z jakich składników powinniśmy skorzystać, jakie proporcje zachować i co robić krok po kroku, by cieszyć się doskonałym smakiem sałatki. Bezpośrednio nawiązuje ona do śląskiej sałatki śledziowej o nazwie hekele, ale nieco się od niej różni.
Sałatka śledziowa à la Hekele - składniki:
- 2 cebule czerwone,
- 4 łyżki białego octu winnego,
- 200 g śledzia matias,
- 2 jajka,
- 2 ogórki kiszone,
- 3 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki majonezu,
- 50 g marynowanej, pieczonej papryki,
- 1 szczypta soli,
- 2 szczypty pieprzu,
- 3 sztuki pieczywa żytniego,
- 1 pęczek szczypiorku.
Sałatka śledziowa à la hekele - przepis
Jedną cebulę kroimy w cienkie krążki, przekładamy do miseczki, zalewamy octem winnym i odkładamy do zamarynowania.
Śledzie kroimy w drobną kostkę. Jajka ugotowane na twardo również siekamy bardzo drobno. Tak pokrojone jajka trafiają do miski ze śledziami.
Czas na ogórki kiszone, które należy pokroić w bardzo drobną kostkę. To samo robimy z cebulą. Te warzywa przekładamy do miski ze śledziami i jajkami. Do miski trafia również musztarda, majonez, posiekana, marynowana papryka. Doprawiamy odrobiną soli i nieco większą ilością czarnego, mielonego pieprzu. Zawartość miski bardzo dokładnie mieszamy.
To już prawie koniec, bowiem do miski aplikujemy jeszcze posiekany szczypiorek. Dobrej jakości chleb żytni kroimy na mniejsze trójkąty i wykładamy na takie kawałki naszą sałatkę śledziową. Całość ozdabiamy cienkimi krążkami zamarynowanej cebulki.