Okrasa stworzył coś genialnego. To hybryda tatara i pasty rybnej

Sałatka śledziowa będąca hybrydą tatara ze śledzia i pasty śledziowej – czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak, zwłaszcza gdy mowa o spektakularnych posiłkach przygotowanych przez Karola Okrasę. Wyjaśniamy, jak zrobić wspomnianą sałatkę, posiłkując się przepisem jednego z najlepszych, polskich kucharzy.

Jak zrobić pyszną sałatkę śledziową?
Jak zrobić pyszną sałatkę śledziową?123RF/PICSEL

Jak mieć pewność, że sałatka śledziowa wyjdzie nam doskonała? Wystarczy kierować się wskazówkami kulinarnych autorytetów i korzystać z ich przepisów. Tym razem swój sekret na udany posiłek w postaci sałatki śledziowej, będącej połączeniem tatara śledziowego i pasty rybnej, zdradza Karol Okrasa.

Kucharz na youtubowym kanale Kuchni Lidla dokładnie tłumaczy, z jakich składników powinniśmy skorzystać, jakie proporcje zachować i co robić krok po kroku, by cieszyć się doskonałym smakiem sałatki. Bezpośrednio nawiązuje ona do śląskiej sałatki śledziowej o nazwie hekele, ale nieco się od niej różni.

Sałatka śledziowa à la Hekele - składniki:

  • 2 cebule czerwone,
  • 4 łyżki białego octu winnego,
  • 200 g śledzia matias,
  • 2 jajka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 50 g marynowanej, pieczonej papryki,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 szczypty pieprzu,
  • 3 sztuki pieczywa żytniego,
  • 1 pęczek szczypiorku.

Sałatka śledziowa à la hekele - przepis

Jedną cebulę kroimy w cienkie krążki, przekładamy do miseczki, zalewamy octem winnym i odkładamy do zamarynowania.

Śledzie kroimy w drobną kostkę. Jajka ugotowane na twardo również siekamy bardzo drobno. Tak pokrojone jajka trafiają do miski ze śledziami.

Czas na ogórki kiszone, które należy pokroić w bardzo drobną kostkę. To samo robimy z cebulą. Te warzywa przekładamy do miski ze śledziami i jajkami. Do miski trafia również musztarda, majonez, posiekana, marynowana papryka. Doprawiamy odrobiną soli i nieco większą ilością czarnego, mielonego pieprzu. Zawartość miski bardzo dokładnie mieszamy.

To już prawie koniec, bowiem do miski aplikujemy jeszcze posiekany szczypiorek. Dobrej jakości chleb żytni kroimy na mniejsze trójkąty i wykładamy na takie kawałki naszą sałatkę śledziową. Całość ozdabiamy cienkimi krążkami zamarynowanej cebulki.

Urszula Szybowicz: Emocje odróżniają nas od innych istot i ja bym się ich nie bałaINTERIA.PL