Okrasa uratuje Wielkanoc. Podał swój genialny przepis na żurek

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak zrobić smaczny i aromatyczny żurek?
Jak zrobić smaczny i aromatyczny żurek?123RF/PICSEL

Czym się różni żurek od barszczu białego?

Czym charakteryzuje się smaczny żurek chrzanowy?

Żurek chrzanowy - składniki

  • włoszczyzna - 1 pęczek,
  • suszone grzyby - 10 szt.
  • ziele angielskie - 4 szt.
  • liście laurowe - 4 szt.
  • zakwas z mąki żytniej - 500 ml,
  • bulion warzywny z grzybami - 500 ml,
  • cebula - 1 szt.,
  • kiełbasa śląska - 500 g,
  • suszony majeranek - 2 łyżki,
  • chrzan tarty - 4 łyżeczki,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • śmietanka UHT 30 proc. - 150 ml,
  • cukier - 1 szczypta,
  • natka pietruszki,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Żurek chrzanowy - przepis

Magdalena Sobkowiak-Czarnecka o sile kobiet i wspieraniu sięINTERIA.PL