Co na niedzielny obiad? Zapomnij o schabowym, te propozycje zaskoczą domowników

Niedzielny obiad to dla wielu z nas czas, kiedy rodzina zbiera się razem, by cieszyć się wspólnym posiłkiem. Choć schabowy z rosołem to klasyka, czasem warto odejść od tradycji i spróbować czegoś nowego. Co zamiast nich? Jeśli szukasz inspiracji na wyjątkowy niedzielny obiad, mamy kilka pysznych propozycji, które z pewnością zachwycą wszystkich domowników. Zdradziła je znana restauratorka Ewa Wachowicz.

Co na obiad? Wypróbuj jeden z przepisów polecanych przez Ewę Wachowicz
Co na obiad? Wypróbuj jeden z przepisów polecanych przez Ewę Wachowicz123RF/PICSEL

Co na obiad? Przygotuj pierogi z białą kapustą

Składniki potrzebne do przygotowania pierogów z białą kapustą

  • ½ kg mąki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • Farsz: 
  • ¼ główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Ponadto:

  • cebula zrumieniona na maśle
Pierogi
Pierogi123RF/PICSEL

Sposób przygotowania pierogów: 

  1. Mąkę przesiać na stolnicę i zaparzyć wrzątkiem (stopniowo wlać szklankę gorącej wody i wymieszać nożem). 
  2. Wybić jajko, wlać oliwę. Posiekać nożem, następnie dobrze wyrobić. 
  3. Przykryć miską i odstawić na chwilę.
  4.  Liście kapusty poszatkować i obgotować. Wystudzić i odcedzić. 
  5. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. 
  6. Dodać kapustę. Wymieszać i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. 
  7. Ciasto rozwałkować. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. 
  8. Na każdy nałożyć farsz. 
  9. Złożyć na pół i skleić brzegi (można je zwilżyć wodą). 
  10. Partiami ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). 
  11. Wyłowić do miski z zimną wodą i odcedzić na sicie. 
  12. Przełożyć na półmisek i okrasić zrumienioną na maśle cebulą.

Gulasz segedyński. Sycąca propozycja w niedzielnym menu

Składniki na gulasz segedyński:

  • ½ kg wieprzowiny
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 szklanka piwa
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 ząbki  czosnku
  • natka pietruszki
„Ewa gotuje”: Gulasz segedyńskiPolsat

Jak przygotować idealny gulasz?

  1. Wieprzowinę pokroić w dużą kostkę. Zamarynować w czosnku, liściu laurowym, zielu angielskim i odrobinie soli. 
  2. W kociołku rozgrzać smalec. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. 
  3. Dodać mięso i obsmażyć z każdej strony. 
  4. Zalać piwem i podgrzewać tak długo, aż mięso zmięknie. 
  5. Dorzucić posiekaną kapustę kiszoną. 
  6. Wlać przecier pomidorowy. 
  7. Przyprawić solą i pieprzem. Posłodzić miodem. 
  8. Dorzucić drobno pokrojone ogórki kiszone. 
  9. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i od razu podawać.

Krem z ziemniaków. Nie tylko na niedzielny obiad

  • 5 ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 l rosołu warzywnego lub drobiowego
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • pieprz biały
  • pieprz kolorowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Do podania:

  • kaszanka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sezam
  • imbir mielony
  • olej do smażenia

ponadto: 

  • oliwa truflowa
  • świeże oregano
Krem ziemniaczany
Krem ziemniaczany 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania kremu ziemniaczanego:

  1. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekaną w kostkę cebulę. 
  2. Dorzucić pokrojoną w plastry marchewkę i pora. Wymieszać. 
  3. Po chwili zalać rosołem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 
  4. Przyprawić kuminem i pieprzem. 
  5. Pod przykryciem gotować do miękkości. 
  6. Dorzucić upieczony czosnek, wyciskając go z łupin wprost do garnka (wcześniej należy ściąć nieco górę główki, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i na kilkadziesiąt minut wstawić do rozgrzanego piekarnika). 
  7. Zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową i solą. 
  8. Kaszankę pokroić w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. 
  9. Zanurzyć w roztrzepanym jajku. 
  10. Obtoczyć w drobno zmielonej bułce tartej wymieszanej z sezamem i doprawionej mielonym imbirem. 
  11. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. 
  12. Krem nałożyć na talerz. 
  13. Skropić oliwą truflową. Udekorować oregano. 

Podawać z kaszanką.

Naleśniki z sosem bolońskim. Prosty i smaczny obiad

Składniki na naleśniki z sosem bolońskim:

  • kilka naleśników z wczoraj
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ¾ szklanki 
  • mleka gałka muszkatołowa
  • sól

Farsz boloński:

  • ½ kg mielonej wołowiny
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz

Ponadto:

  • tarta mozzarella
  • świeża bazylia
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat

Sposób przygotowania naleśników z sosem bolońskim:

  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić mięso. Wymieszać. 
  2. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Przyprawić oregano i bazylią oraz solą i pieprzem. 
  4. Dorzucić pomidory - wraz z zalewą. 
  5. Farsz nałożyć na naleśniki i złożyć podobnie jak krokiety. 
  6. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. 
  7. Zrobić beszamel. Masło roztopić. Wsypać mąkę. Wymieszać i zasmażyć. Zalać mlekiem. 
  8. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową.
  9. Posolić i gotować aż sos zacznie gęstnieć. 
  10. Beszamelem zalać naleśniki. 
  11. Na wierzch poszarpać mozzarellę. 
  12. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 

Udekorować bazylią i od razu podawać.

Placki ziemniaczane z blachy

Składniki na placki ziemniaczane: 

  • ugotowane ziemniaki z wczoraj
  • 1 jajko
  • maślanka
  • mąka
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki ugnieść lub przecisnąć przez praskę. 
  2. Dodać jajko i trochę maślanki oraz tyle mąki, by powstało ciasto, które można nakładać łyżką. 
  3. Formować płaskie placuszki i smażyć na rozgrzanej blasze. 
  4. Wyśmienicie smakują z ceviche. 

Źródło: Program "Ewa Gotuje"