Co na niedzielny obiad? Zapomnij o schabowym, te propozycje zaskoczą domowników
Niedzielny obiad to dla wielu z nas czas, kiedy rodzina zbiera się razem, by cieszyć się wspólnym posiłkiem. Choć schabowy z rosołem to klasyka, czasem warto odejść od tradycji i spróbować czegoś nowego. Co zamiast nich? Jeśli szukasz inspiracji na wyjątkowy niedzielny obiad, mamy kilka pysznych propozycji, które z pewnością zachwycą wszystkich domowników. Zdradziła je znana restauratorka Ewa Wachowicz.

Spis treści:
Co na obiad? Przygotuj pierogi z białą kapustą
Składniki potrzebne do przygotowania pierogów z białą kapustą
- ½ kg mąki
- 100 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- Farsz:
- ¼ główki białej kapusty
- 1 cebula
- 5 łyżek masła klarowanego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Ponadto:
- cebula zrumieniona na maśle

Sposób przygotowania pierogów:
- Mąkę przesiać na stolnicę i zaparzyć wrzątkiem (stopniowo wlać szklankę gorącej wody i wymieszać nożem).
- Wybić jajko, wlać oliwę. Posiekać nożem, następnie dobrze wyrobić.
- Przykryć miską i odstawić na chwilę.
- Liście kapusty poszatkować i obgotować. Wystudzić i odcedzić.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
- Dodać kapustę. Wymieszać i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkować. Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki.
- Na każdy nałożyć farsz.
- Złożyć na pół i skleić brzegi (można je zwilżyć wodą).
- Partiami ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta).
- Wyłowić do miski z zimną wodą i odcedzić na sicie.
- Przełożyć na półmisek i okrasić zrumienioną na maśle cebulą.
Gulasz segedyński. Sycąca propozycja w niedzielnym menu
Składniki na gulasz segedyński:
- ½ kg wieprzowiny
- ½ kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 1 szklanka piwa
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 3 ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
Jak przygotować idealny gulasz?
- Wieprzowinę pokroić w dużą kostkę. Zamarynować w czosnku, liściu laurowym, zielu angielskim i odrobinie soli.
- W kociołku rozgrzać smalec. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę.
- Dodać mięso i obsmażyć z każdej strony.
- Zalać piwem i podgrzewać tak długo, aż mięso zmięknie.
- Dorzucić posiekaną kapustę kiszoną.
- Wlać przecier pomidorowy.
- Przyprawić solą i pieprzem. Posłodzić miodem.
- Dorzucić drobno pokrojone ogórki kiszone.
- Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i od razu podawać.
Krem z ziemniaków. Nie tylko na niedzielny obiad
- 5 ziemniaków
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 por
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 l rosołu warzywnego lub drobiowego
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- pieprz biały
- pieprz kolorowy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Do podania:
- kaszanka
- 1 jajko
- bułka tarta
- sezam
- imbir mielony
- olej do smażenia
ponadto:
- oliwa truflowa
- świeże oregano

Sposób przygotowania kremu ziemniaczanego:
- W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekaną w kostkę cebulę.
- Dorzucić pokrojoną w plastry marchewkę i pora. Wymieszać.
- Po chwili zalać rosołem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Przyprawić kuminem i pieprzem.
- Pod przykryciem gotować do miękkości.
- Dorzucić upieczony czosnek, wyciskając go z łupin wprost do garnka (wcześniej należy ściąć nieco górę główki, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i na kilkadziesiąt minut wstawić do rozgrzanego piekarnika).
- Zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową i solą.
- Kaszankę pokroić w plastry o grubości mniej więcej 1 cm.
- Zanurzyć w roztrzepanym jajku.
- Obtoczyć w drobno zmielonej bułce tartej wymieszanej z sezamem i doprawionej mielonym imbirem.
- Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
- Krem nałożyć na talerz.
- Skropić oliwą truflową. Udekorować oregano.
Podawać z kaszanką.
Naleśniki z sosem bolońskim. Prosty i smaczny obiad
Składniki na naleśniki z sosem bolońskim:
- kilka naleśników z wczoraj
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ¾ szklanki
- mleka gałka muszkatołowa
- sól
Farsz boloński:
- ½ kg mielonej wołowiny
- puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
Ponadto:
- tarta mozzarella
- świeża bazylia
Sposób przygotowania naleśników z sosem bolońskim:
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić mięso. Wymieszać.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Przyprawić oregano i bazylią oraz solą i pieprzem.
- Dorzucić pomidory - wraz z zalewą.
- Farsz nałożyć na naleśniki i złożyć podobnie jak krokiety.
- Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Zrobić beszamel. Masło roztopić. Wsypać mąkę. Wymieszać i zasmażyć. Zalać mlekiem.
- Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową.
- Posolić i gotować aż sos zacznie gęstnieć.
- Beszamelem zalać naleśniki.
- Na wierzch poszarpać mozzarellę.
- Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Udekorować bazylią i od razu podawać.
Placki ziemniaczane z blachy
Składniki na placki ziemniaczane:
- ugotowane ziemniaki z wczoraj
- 1 jajko
- maślanka
- mąka

Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
- Dodać jajko i trochę maślanki oraz tyle mąki, by powstało ciasto, które można nakładać łyżką.
- Formować płaskie placuszki i smażyć na rozgrzanej blasze.
- Wyśmienicie smakują z ceviche.
Źródło: Program "Ewa Gotuje"