Oktoberfest w twojej kuchni

W tym roku przypada 200-lecie Oktoberfest, największego na świecie święta piwa. Jednak słynne niemieckie "chmielowe dożynki" to nie tylko namioty, złocisty napój i ludowa muzyka.

Już wkrótce Oktoberfest!
Już wkrótce Oktoberfest!Getty Images/Flash Press Media

Nie można zapominać, że ważnym elementem tradycyjnych niemieckich potraw są również gotowane warzywa, przede wszystkim ziemniaki oraz kiszona czy duszona kapusta. Ogromną rolę w dziejach niemieckich kulinariów odgrywają także produkty mączne. Spätzle - specjał z południa To właśnie z regionu Badenii-Wirtembergii pochodzą słynne niemieckie spätzle.

Te mączno-jajeczne kluseczki ogromną popularnością cieszyły się już w pierwszej połowie XX wieku. Podawane są zarówno w formie przystawki, ale także jako danie główne. Serwowane m.in. z soczewicą, szpinakiem, pomidorami, mięsem, serem oraz na słodko. Spätzle, podobnie jak większość specjałów południowoniemieckiej kuchni, są w Polsce wciąż jeszcze mało popularne. Dlatego z okazji dwusetnej rocznicy Oktoberfest, producent Cukru Królewskiego gorąco zachęca do spróbowania, idealnej na jesienne dni, wersji kluseczek na słodko z rosterem śliwkowym, według przepisu Ewy Wachowicz.

Ewa Wachowicz poleca: Spätzle na słodko z rosterem śliwkowymSkładniki na ciasto:

- 30 dag mąki,

- 2 jaja,

- woda gazowana,

- sól

Składniki na roster:

- 1 kg śliwek,

- 20 dag cukru,

1 łyżeczka cynamonu

- 5 goździków

Sposób wykonania ciasta:

Mąkę przesiać, dodać jaja i szklankę wody. Wymieszać na gładkie ciasto. Dodawać wodę do momentu powstania konsystencji śmietany. Zagotować wodę, osolić i dodać łyżkę oliwy. Przez sito przelać ciasto i mieszać. Kiedy kluski wypłyną odcedzić i przelać zimną wodą.

Sposób wykonania rostera:

Śliwki pozbawić pestek, włożyć do rondla i podlać odrobiną białego wina. Dodać cukier, goździki i cynamon. Dusić do momentu, aż śliwki będą pływać w gęstym syropie.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas