Olej służy nie tylko do smażenia. Do czego można wykorzystać ten tłoczony na zimno?
Materiał na zamówienie null
Olej tłoczony na zimno zdobywa coraz większą popularność w kuchniach osób poszukujących zdrowych rozwiązań. Jednak, choć jest to wartościowy składnik diety, nie zawsze się sprawdza. Przyjrzymy się zatem, do czego możemy wykorzystać olej tłoczony na zimno, by jak najlepiej wykorzystać jego właściwości odżywcze.
Olej tłoczony na zimno - co to takiego?
Proces tłoczenia na zimno polega na wydobyciu oleju z surowców, takich jak nasiona czy owoce, przy niskich temperaturach. Pomaga to zachować większość naturalnych składników odżywczych oraz aromatów. Zazwyczaj są to produkty nierafinowane, co oznacza, że nie są poddawane procesowi oczyszczania. Warto jednak zaznaczyć, że proces ten nie wpływa niekorzystnie na wartość odżywczą, tak jak jest to w przypadku np. mąki, która po oczyszczeniu ma znacznie mniejsza wartość niż ta pełnoziarnista.
Olej tłoczony na zimno - na co zwrócić uwagę
Podstawową zaletą olejów tłoczonych na zimno jest zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - Omega-3 (pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i mają pozytywny wpływ na zdrowie serca) oraz Omega-6. Dostarczanie ich w codziennym menu jest szczególnie ważne - nasz organizm nie potrafi ich bowiem sam wytworzyć.
Decydując się na wybór oleju tłoczonego, warto zwrócić uwagę na proporcje kwasów tłuszczowych. Olej zrobiony z nasion rzepaku jest szczególnie bogaty w wymienione kwasy. W dodatku charakteryzuje się dobrą proporcją kwasów tłuszczowych Omega-6 do Omega-3, która wynosi 2:1. Należy również dodać, że olej rzepakowy zawiera niski poziom nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo stanowi także źródło witamin, przede wszystkim E i steroli roślinnych
Ważne, żeby wybierany przez nas olej zawierał niski poziom nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nadmierne spożywanie ma negatywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Zastosowanie oleju tłoczonego na zimno
Oleje tłoczone na zimno mają szerokie zastosowanie w kuchni, choć istnieją pewne ograniczenia (o tym w akapicie poniżej). Doskonale nadają się do przygotowywania sosów winegret, dipów, dressingów do sałatek, pesto oraz past kanapkowych. Ich wyjątkowy smak i aromat wzbogacają potrawy. Niektóre z nich charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem. Dzięki temu potrawy nimi doprawiane zyskują głębię.
Dodając je do warzyw, dostarczymy organizmowi cennych składników odżywczych - w końcu niektóre witaminy są przyswajane przez organizm wyłącznie w towarzystwie tłuszczów, w których się rozpuszczają. Rozwiązaniem, które wzbogaci smak oraz wartość odżywczą dania, jest polanie olejem tłoczonym na zimno gotowego dania, na przykład makaronu czy kaszy. Olej rzepakowy może być używany do serów, na przykład typu feta, by nadać im bogatszego smaku. Można go także wykorzystać do przygotowania domowego majonezu, który będzie zdrowszą alternatywą dla kupnych wersji.
Jak nie należy używać oleju tłoczonego na zimno?
Oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia, pieczenia ani gotowania - słowem nie należy go podgrzewać. Jest wrażliwy na wysokie temperatury, co może prowadzić do tworzenia się niekorzystnych związków.. W przypadku gotowania na wysokich temperaturach, takim jak smażenie czy pieczenie, zaleca się korzystanie z olejów o wyższym punkcie dymienia, czyli rafinowanych.
Warto również pamiętać, by odpowiednio przechowywać oleje tłoczone na zimno. Dzięki temu ograniczymy możliwość utraty wartości odżywczych i właściwości. Powinny stać w ciemnej butelce w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych
Materiał na zamówienie null