Oliwa dla smyka
W sklepach jest wiele różnych gatunków oliwy. Która będzie najlepsza do dań dla dwulatka?
Najzdrowsze są oliwy tłoczone na zimno, ale mają one charakterystyczny posmak, który może nie odpowiadać dziecku.
Warto to sprawdzić i w razie potrzeby zmienić rodzaj oliwy. Ważne, by maluch dostawał ją (lub olej rzepakowy czy słonecznikowy) nie tylko w zupce, ale także w postaci surowej, na zimno - jako dodatek do surówek, sałatek czy składnik domowego majonezu.
Wtedy oliwa na pewno zachowa wszystkie korzystne dla zdrowia właściwości.
Aby się nie zepsuła, należy ją przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Jeśli nie używamy jej na co dzień - lepiej wstawić do lodówki (zbyt długie przechowywanie w temperaturze pokojowej prowadzi do zjełczenia produktu).
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka