Omlet cesarski z jeżynami
Mleko zmiksuj z mąką, tak by nie było grudek.
Składniki na 2 porcje:
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka drobnego cukru waniliowego
- 20 dag jeżyn
- szczypta cynamonu
- sól
- masło klarowane do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:1. Mleko zmiksuj z mąką, tak by nie było grudek. Wbij jajka, wsyp cukier waniliowy, cynamon i sól. Ponownie wymieszaj. Masa ma być lekko gęsta.2. Rozgrzej masło na patelni. Wlej całą masę jajeczną, posyp kilkoma jeżynami, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Po 5-7 minutach przełóż omlet na drugą stronę i smaż kolejne 7 minut. Podawaj od razu, posypany owocami i cukrem pudrem.