Omlet Sary La Fountain
Przepis na omlet autorstwa Sary La Fountain.

Składniki
na szpinak
- odrobina oliwy
- 500-700 ml świeżego szpinaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Składniki
na portobello
- 2 grzyby portobello
- trochę oliwy
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
Składniki
w fazie 2
- trochę oliwy
- garść pomidorów koktajlowych
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Składniki
na omlet
- 1 żółtko
- 3 białka
- trochę oliwy
- trochę wody
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- skórka z cytryny
Składniki
do podania
- bazylia
- awokado
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Smaż szpinak z przyprawami na oliwie, aż zmięknie. Odłóż szpinak i przesmaż portobello z ziołami na złoty kolor.
Ułóż portobello i pomidorki koktajlowe na blasze do pieczenia. Skrop oliwą, oprósz solą morską i czarnym pieprzem. Piecz w 200 stopniach przez 5-10 minut.
Połącz oliwę, jajka, wodę i zioła na omlet. Wlej na gorącą patelnię i posyp odrobiną skórki startej z cytryny.
Gotowy omlet ułóż na talerzu, udekoruj i podawaj z portobello i pomidorami.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.