Omlet z fasolką szparagową
Pyszne śniadanie lub kolacja.
Przygotowanie
Z fasolki usuń końcówki i - jeśli jest - łyko. Umyj, dokładnie osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Z pora zdejmij wierzchnie liście, umyj go i drobno posiekaj.
Do miski wbij jajka, dodaj zimną wodę (dzięki temu masa jajeczna będzie pulchna i delikatna) oraz sól do smaku. Widelcem lub trzepaczką roztrzep masę jajeczną aż do chwili, kiedy białka z żółtkami się połączą, a na wierzchu pojawią się kłaczki piany. Nie powinno to trwać dłużej niż pół minuty, bo masa na omlet ma być jednolita i ciągnąca, a nie puszysta.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć pokrojone warzywa. Mieszając, smaż ok. 5 minut. Następnie wlej ok. 100 ml wody i duś warzywa do miękkości. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gdy fasolka będzie miękka i woda z patelni całkowicie odparuje, dodaj pozostałe masło i wlej rozbełtane jajka, równomiernie przykrywając fasolkę. Wierzch posyp startym żółtym serem. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj pokrywką. Smaż, aż jajka się zetną. Usmażony omlet podziel na dwie porcje i zsuń na talerze.
Rada: Do omletu możesz dodać inne warzywa np. brokuły, pomidory pokrojone w kostkę lub drobno posiekany szczypior.