Omlet z sałatką ze śliwką kalifornijską
Śliwki kroimy w cienkie paseczki, a paprykę w małą kostkę.
Składniki na 2 porcje:
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- Sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 8 śliwek kalifornijskich
- Szczypiorek
- 2-3 liście sałaty
- 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego + do posmarowania omletów
- ¼ czerwonej papryki
- Kilka kropli oliwy
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka słonecznika
Sposób przygotowania:
Śliwki kroimy w cienkie paseczki, a paprykę w małą kostkę. Szczypiorek szatkujemy drobno i łączymy ze śliwkami, papryką i ziarnami, skrapiamy oliwą i łączymy z serkiem. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Jaja rozkłócamy z mlekiem, następnie dokładnie ucieramy z mąką tak, by pozbyć się grudek. Rozgrzewamy połowę masła na dużej patelni. Wlewamy połowę masy jajecznej i na małym gazie smażymy omlet, aż zacznie się ścinać na wierzchu. Delikatnie zsuwamy go na talerz i smażymy drugi. Omlety smarujemy cienką warstwą serka homogenizowanego, rozkładamy porwane kawałki sałaty, rozsmarowujemy sałatkę i zwijamy w rulon. Kroimy go na porcje, pakujemy do lunchboxa i dorzucamy jeszcze owoce na przegryzkę.
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej