Omlet ze szpinakiem
Jaja i wodę roztrzepać, dodać łyżkę listków szpinaku i doprawić do smaku.
Składniki:
- 4 jaja
- 2 łyżki wody
- garść liści szpinaku
- tłuszcz do natłuszczenia patelni
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jaja i wodę roztrzepać, dodać łyżkę listków szpinaku i doprawić do smaku. Na rozgrzany tłuszcz wylewać chochelką masę jajeczną na całą patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wierzch omletu powinien być lekko ścięty i mieć galaretowatą konsystencję. Gorące omlety wykładać bezpośrednio na talerz lub ogrzane półmiski.
2. Pozostały szpinak oczyścić, pokroić i przelać wrzątkiem. Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili dodać szpinak. Podsmażyć do miękkości i pod koniec doprawić do smaku.3. Farsz szpinakowy nakładać na jedną połowę omleta i przykryć drugą połową. Podawać gorące.
Czas przygotowania: 20 minut