Omletowe misie w czekoladzie
1. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Porcjami wsypuj mąkę i dalej ubijaj. Na koniec wlej roztrzepane żółtka. Połącz składniki. Odstaw na 5 minut. W tym czasie na małej patelni rozgrzej połowę masła. Kiedy już się rozpuści, wlej część ciasta. Poczekaj, aż spód lekko się zetnie i dodaj odrobinę dżemu, lekko przemieszaj.
2. Smaż na małym ogniu pod przykryciem, aż wierzch zacznie się ścinać (co pewien czas podważaj nożem placek, aby rzadkie ciasto z wierzchu spływało pod spód). Omlet wyłóż na talerz (na patelnie wlej ciasto na kolejną porcję). Szybko nakryj foremką w kształcie misia, dociśnij, pozostaw na kilka minut.
3. W rondelku umieść pokruszoną ciemną czekoladę. Wlej 3 łyżki mleka. Podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuści. Polej biszkoptowe misie. W podobny sposób rozpuść białą czekoladę. Ozdób figurki zwierzaków.
Polewa czekoladowa będzie gładka, jeśli po jej nałożeniu wstawisz misie (lub inne przysmaki, które w ten sposób dekorujesz) do letniego piekarnika z otwartymi drzwiczkami. Po 2-3 minutach wyjmij słodkości i ustaw w chłodnym pomieszczeniu do zastygnięcia.