Dodaj dwie łyżki do ciasta na pierogi, wyjdą delikatne. Tak robi siostra Anastazja

Co zrobić, aby ciasto na pierogi wyszło idealne? Ważny jest nie tylko rodzaj mąki. Siostra Anastazja dodaje kluczowy składnik, który sprawia, że ciasto jest elastyczne, łatwe do wałkowania, a po ugotowaniu delikatne i miękkie.

Pierogi ruskie według przepisu siostry Anastazji. Sekretny składnik sprawia, że ciasto wychodzi delikatne
Pierogi ruskie według przepisu siostry Anastazji. Sekretny składnik sprawia, że ciasto wychodzi delikatne123RF/PICSEL

Idealne ciasto na pierogi? Trzymaj się tych zasad

Każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób na to, aby ciasto na pierogi wyszło idealne. Jednym z nich jest dodanie zamiast wody kefiru. Niektórzy dodają także jajko, ale wtedy musimy się liczyć z tym, że ciasto po ugotowaniu będzie już nieco twardsze. Mąka do pierogów (najlepiej typ 450-500) musi być dobrze przesiana. Woda natomiast gorąca (ale nie wrząca), tylko taka nadaje ciastu elastyczności. Niektórzy, podobnie jak siostra Anastazja, dodają do ciasta tłuszcz. To może być odrobina masła, oleju, czy jak w przepisie siostry oliwa. Taki dodatek sprawia, że ciasto będzie miękkie i nie będzie wysychać.

Przepis na pierogi ruskie od siostry Anastazji

Składniki ciasta na pierogi:

  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 1-2 jaja 
  • 1 szklanka letniej wody (ok.) 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Mąka do pierogów (najlepiej typ 450-500) musi być dobrze przesiana
Mąka do pierogów (najlepiej typ 450-500) musi być dobrze przesiana123RF/PICSEL

Wykonanie ciasta na pierogi: 

  1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. 
  2. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. 
  3. Na środek każdego nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi. 

Składniki na farsz: 

  • 1/2 kg ziemniaków 
  • 30 dag sera białego 
  • 1 cebula
  • tłuszcz (masło klarowane) 
  • sól i pieprz 

Wykonanie farszu: 

  1. Ziemniaki obrać i ugotować. 
  2. Cebulę obrać i zeszklić na tłuszczu. 
  3. Ziemniaki odcedzić i dokładnie ubić, dodając zeszkloną cebulę i ser biały. 
  4. Pikantnie doprawić. 
  5. Gotowym farszem nadziewać pierogi

Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Gorące układać na półmisku. Podawać polane stopionym masłem lub masłem ze smażoną cebulką.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Wydawnictwo WAM

Jak zrobić pierogi ruskie?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas