Dodaj dwie łyżki do ciasta na pierogi, wyjdą delikatne. Tak robi siostra Anastazja
Co zrobić, aby ciasto na pierogi wyszło idealne? Ważny jest nie tylko rodzaj mąki. Siostra Anastazja dodaje kluczowy składnik, który sprawia, że ciasto jest elastyczne, łatwe do wałkowania, a po ugotowaniu delikatne i miękkie.
Spis treści:
Idealne ciasto na pierogi? Trzymaj się tych zasad
Każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób na to, aby ciasto na pierogi wyszło idealne. Jednym z nich jest dodanie zamiast wody kefiru. Niektórzy dodają także jajko, ale wtedy musimy się liczyć z tym, że ciasto po ugotowaniu będzie już nieco twardsze. Mąka do pierogów (najlepiej typ 450-500) musi być dobrze przesiana. Woda natomiast gorąca (ale nie wrząca), tylko taka nadaje ciastu elastyczności. Niektórzy, podobnie jak siostra Anastazja, dodają do ciasta tłuszcz. To może być odrobina masła, oleju, czy jak w przepisie siostry oliwa. Taki dodatek sprawia, że ciasto będzie miękkie i nie będzie wysychać.
Przepis na pierogi ruskie od siostry Anastazji
Składniki ciasta na pierogi:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1-2 jaja
- 1 szklanka letniej wody (ok.)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie ciasta na pierogi:
- Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy.
- Następnie rozwałkować i wykrawać krążki.
- Na środek każdego nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi.
Składniki na farsz:
- 1/2 kg ziemniaków
- 30 dag sera białego
- 1 cebula
- tłuszcz (masło klarowane)
- sól i pieprz
Wykonanie farszu:
- Ziemniaki obrać i ugotować.
- Cebulę obrać i zeszklić na tłuszczu.
- Ziemniaki odcedzić i dokładnie ubić, dodając zeszkloną cebulę i ser biały.
- Pikantnie doprawić.
- Gotowym farszem nadziewać pierogi
Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Gorące układać na półmisku. Podawać polane stopionym masłem lub masłem ze smażoną cebulką.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Wydawnictwo WAM