Dodaj dwie łyżki do ciasta na pierogi, wyjdą delikatne. Tak robi siostra Anastazja

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pierogi ruskie według przepisu siostry Anastazji. Sekretny składnik sprawia, że ciasto wychodzi delikatne
Pierogi ruskie według przepisu siostry Anastazji. Sekretny składnik sprawia, że ciasto wychodzi delikatne123RF/PICSEL

Idealne ciasto na pierogi? Trzymaj się tych zasad

Przepis na pierogi ruskie od siostry Anastazji 

  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 1-2 jaja 
  • 1 szklanka letniej wody (ok.) 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Mąka do pierogów (najlepiej typ 450-500) musi być dobrze przesiana
Mąka do pierogów (najlepiej typ 450-500) musi być dobrze przesiana123RF/PICSEL
  1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. 
  2. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. 
  3. Na środek każdego nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi. 
  • 1/2 kg ziemniaków 
  • 30 dag sera białego 
  • 1 cebula
  • tłuszcz (masło klarowane) 
  • sól i pieprz 
  1. Ziemniaki obrać i ugotować. 
  2. Cebulę obrać i zeszklić na tłuszczu. 
  3. Ziemniaki odcedzić i dokładnie ubić, dodając zeszkloną cebulę i ser biały. 
  4. Pikantnie doprawić. 
  5. Gotowym farszem nadziewać pierogi
Jak zrobić pierogi ruskie?Interia KulinariaInteria Kulinaria