Omlety biszkoptowe na 4 sposoby
Pyszne omlety z owocami i kremami.

Omlet biszkoptowy z kremem cytrynowym i truskawkami
Składniki:
- Opakowanie kremu cytrynowego
- 300 ml zimnego mleka
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g mąki
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 250 g truskawek
- Cukier puder do posypywania
Przygotowanie:
Mleko wlać do miski, dodać krem cytrynowy i ubijać za pomocą robota kuchennego najpierw na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych przez ok 3 minuty. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy, ostrożnie wmieszać.
Na papierze do pieczenia narysować 4 kręgi (ok 18 cm średnicy). Papier układać na blasze, nakładać ciasto i rozsmarowywać ciasto wg rysunku. Piec kolejno w piekarniku (na jednej blasze 2) rozgrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut. Z gotowych omletów zdejmować papier.
Truskawki pokroić w plasterki. Na omlety nakładać krem, truskawki i dekorować cukrem pudrem i wiórkami czekoladowymi.Jak przygotować wiórki czekoladowe?

Omlet biszkoptowy z musem czekoladowym i gruszkowym
Składniki:
- Mousse czekoladowy (1 opakowanie)
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- 80 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 50 g mąki
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1 gruszka
- Cukier puder i kakao do oprószenia
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlać mleko i wsypać mousse, ubijać za pomocą robota kuchennego najpierw na najniższych obrotach, a następniena najwyższych przez ok 3 minuty. Odstawic na godzinę w chłodne miejsce.
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy, ostrożnie wmieszać.
Na papierze do pieczenia narysować 4 kręgi (ok 18 cm średnicy). Papier układać na blasze, nakładać ciasto i rozsmarowywać ciasto wg rysunku. Piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut. Z gotowych omletów zdejmować papier. Gruszki obrać, wypestkować, pokroić w cienkie plasterki. Z musu wycinać gałki za pomocą 2 łyżek i nakładać na omlety razem z plasterkami gruszek, oprószyć cukrem pudrem i kakaem.

Omlet biszkoptowy z malinowym kremem z mascarpone i wiórkami kokosowymi
Składniki:
- 25 g płatków kokosowych
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 50 g mąki
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 125 g malin
- 500 g mascarpone
- Cukier puder
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, ostudzić na papierze do pieczenia.
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy, ostrożnie wmieszać.
Na papierze do pieczenia narysować 4 kręgi (ok 18 cm średnicy). Papier układać na blasze, nakładać ciasto i rozsmarowywać ciasto wg rysunku. Piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut. Z gotowych omletów zdejmować papier.
Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym i malinami. Krem ostrożnie nakładać omlety. Posypywać wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem.

Omlet biszkoptowy stracciatella z morelami
Składniki:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 50 g mąki
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 500 g twarożku
- 50 g bitej śmietany
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 morele
- 2-3 gałązki
- Cukier puder do posypywania
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy, ostrożnie wmieszać.
Na papierze do pieczenia narysować 4 kręgi (ok 18 cm średnicy). Papier układać na blasze, nakładać ciasto i rozsmarowywać ciasto wg rysunku. Piec kolejno (na jednej blasze powinny się zmieścić dwa) w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut. Z gotowych omletów zdejmować papier.
Śmietanę wymieszać z twarożkiem dodać posiekaną czekoladę. Morele pokroić w plasterki. Masę i owoce nakładać na omlety. Dekorować cukrem pudrem i miętą.