Reklama

Reklama

Omlety biszkoptowe na 4 sposoby

Pyszne omlety z owocami i kremami.

 

Omlet biszkoptowy z kremem cytrynowym i truskawkami

Składniki:

  • Opakowanie kremu cytrynowego
  • 300 ml zimnego mleka
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g mąki
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g truskawek
  • Cukier puder do posypywania
  • Wiórki czekoladowe do posypywania

Przygotowanie:

Mleko wlać do miski, dodać krem cytrynowy i ubijać za pomocą robota kuchennego najpierw na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych przez ok 3 minuty. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Reklama

 Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy, ostrożnie wmieszać.

Na papierze do pieczenia narysować 4 kręgi (ok 18 cm średnicy). Papier układać na blasze, nakładać ciasto i rozsmarowywać ciasto wg rysunku. Piec kolejno w piekarniku (na jednej blasze 2) rozgrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut. Z gotowych omletów zdejmować papier.

Truskawki pokroić w plasterki. Na omlety nakładać krem, truskawki i dekorować cukrem pudrem i wiórkami czekoladowymi.

Jak przygotować wiórki czekoladowe?

 

Omlet biszkoptowy z musem czekoladowym i gruszkowym

Składniki:

  • Mousse czekoladowy (1 opakowanie)
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g mąki
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 gruszka
  • Cukier puder i kakao do oprószenia

 Przygotowanie:

 Do wysokiego naczynia wlać mleko i wsypać mousse, ubijać za pomocą robota kuchennego najpierw na najniższych obrotach, a następniena najwyższych przez ok 3 minuty. Odstawic na godzinę w chłodne miejsce.

Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy, ostrożnie wmieszać.

Na papierze do pieczenia narysować 4 kręgi (ok 18 cm średnicy). Papier układać na blasze, nakładać ciasto i rozsmarowywać ciasto wg rysunku. Piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut. Z gotowych omletów zdejmować papier.
Gruszki obrać, wypestkować, pokroić w cienkie plasterki. Z musu wycinać gałki za pomocą 2 łyżek i nakładać na omlety razem z plasterkami gruszek, oprószyć cukrem pudrem i kakaem.

Omlet biszkoptowy z  malinowym kremem z mascarpone i wiórkami kokosowymi

Składniki:

  • 25 g płatków kokosowych
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 50 g mąki
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g malin
  • 500 g mascarpone
  • Cukier puder

 

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, ostudzić na papierze do pieczenia.

Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy, ostrożnie wmieszać.

Na papierze do pieczenia narysować 4 kręgi (ok 18 cm średnicy). Papier układać na blasze, nakładać ciasto i rozsmarowywać ciasto wg rysunku. Piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut. Z gotowych omletów zdejmować papier.

 Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym i malinami. Krem ostrożnie nakładać omlety. Posypywać wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem.

 

Omlet biszkoptowy stracciatella z morelami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g mąki
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 500 g twarożku
  • 50 g bitej śmietany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 morele
  • 2-3 gałązki
  • Cukier puder do posypywania

 Przygotowanie:

 Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy, ostrożnie wmieszać.

Na papierze do pieczenia narysować 4 kręgi (ok 18 cm średnicy). Papier układać na blasze, nakładać ciasto i rozsmarowywać ciasto wg rysunku. Piec kolejno (na jednej blasze powinny się zmieścić dwa) w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut. Z gotowych omletów zdejmować papier.

Śmietanę wymieszać z twarożkiem dodać posiekaną czekoladę. Morele pokroić w plasterki. Masę i owoce nakładać na omlety. Dekorować cukrem pudrem i miętą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje